Luku Bar i Montekargo hoće Poljaci, Kinezi i Turci

Dodajte komentar
Luka Bar

Savjet za privatizaciju objavio je danas međunarodne tendere za privatizaciju 30 odsto akcija Luke Bar i 51 odsto akcija Montekarga.

Na prodaju je ponuđeno 17 miliona državnih akcija u Luci Bar nominalne vrijednosti 1,2 eura po akciji, a rok za dostavljanje ponuda je 1. decembar. Ponuđač uplaćuje depozit i dostavlja garanciju od 200.000 eura. Garancija mora biti bezuslovna, naplativa na prvi poziv i izdata od banke koja ima najmanje 3B kreditni rejting prema Standard and Poors ili banke koju Tenderska komisija odobri.

Investitorima je ponuđeno i 1,2 miliona državnih akcija Montekarga, nominalne vrijednosti po 5,2 eura. Rok za dostavljanje ponuda je 8. decembar, a depozit takođe 200.000 eura, pod istim uslovima koji su određeni za Luku Bar.

Interesovanje

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović Pobjedi je juče kazao da se za ove dvije kompanije interesuju investitori iz nekoliko zemalja.

– Ima interesovanja iz Poljske, Kine i Turske, ali za sada ne bismo pominjali imena. U pitanju su kompanije sa srodnom djelatnošću, što znači da se radi o strateškim partnerima. Tenderska komisija je zato procijenila da je vrijeme da se ide u susret izboru strateškog investitora koji bi povezao korišćenje kapaciteta i Luke i Montekarga. To bi za nas bilo najpovoljnije rješenje jer bi to povećalo obim prometa robe, odnosno uposlenosti, kaže Vujović.

Na pitanje da li su zvanično interesovanje pokazali investitori iz Srbije, što se u javnosti ranije najavljivalo, Vujović kaže da za sada nijesu.

Vidjećemo da li će predati ponudu kada tender bude objavljen, kaže predsjednik Tenderske komisije.

Ponuđač za Luku Bar mora, između ostalog, da dokaže da posjeduje iskustvo u oblasti lučke djelatnosti od najmanje tri godine koje prethode tenderu, te da je u posljednjoj godini imao ukupan istovar iz osnovne djelatnosti od najmanje pet miliona tona i iz lučke djelatnosti najmanje 25 miliona eura.

Ponuđači imaju pravo da formiraju konzorcijum. Slični uslovi su i za Montekargo.

Poslovanje

Do sada su prodati Kontejnerski terminali i Pomorski poslovi. U javnosti se nedavno spekulisalo da je nikšićki biznismen, vlasnik Uniproma i KAP-a Veselin Pejović zainteresovan za kupovinu Luke Bar i da je nedavno o tome razgovarao sa predstavnicima Tenderske komisije i menadžmentom Luke.

Luka je u drugom kvartalu ove godine ostvarila dobit od 603.810 eura, što je 32 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a prošlu godinu su završili sa profitom od 212.945 eura.

Montekargo je na kraju drugog kvartala ove godine bio 351.730 eura u minusu, što je preokret u odnosu na isti period prethodne godine kada su imali 493.760 eura profita. Prihodi kompanije su bili 2,78 miliona, 30 odsto manji nego u istom periodu prošle godine. Poslovni rashodi su pali 9,2 odsto na 3,12 miliona eura. Montekargo je prošlu godinu završio sa profitom od 53.717 eura, a godinu ranije bio je u gubitku od preko 1,8 miliona eura.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *