Kako da nas vožnja automobila manje košta

Dodajte komentar

Kako najlakše mogu da se smanje troškovi za gorivo? Neko bi rekao “nemojte da vozite”. U evropi se trude da gorivo nikada ne kupuju petkom ili vikendom, kada je cijena veća, već to čine ponedjeljkom. Kod nas, nažalost, to ne važi jer se cijene ne mijenjaju iz dana u dan…, pa se mora pribjeći nekim drugim uštedama.

Šta je sa „štedljivim tehnološkim čudima“?

Nikako. Investiranje u skupu tehnologiju se ne isplati. Takvi uređaji teško mogu da održe obećanje prodavaca.

Da li koristiti jednostavne trikove?

Svakako. Recimo, riješite se nepotrebnog tereta u automobilu, pogotovo krovnog nosača, koji ujedno kvari i aerodinamiku, povećava otpor vazduha, a samim tim i potrošnju. Testovi su pokazali da nosač “guta” dva litra više na 100 kilometara na sat pri brzini od 130. Ne vozite sa otvorenim prozorom, jer tako takođe narušavate aerodinamiku automobila.

Pomaže li promjena stila vožnje?

Glavni savjet je da ne ubrzavate i ne kočite bespotrebno. Pokušavajte da održavate tempo. Takođe, trudite se da što je brže moguće prebacujete u viši stepen prenosa. Postoje automobili koji u gradskom saobraćaju bez problema mogu da se kreću u petom stepenu brzine. Kada se približavate semaforu, pokušajte da kočite motorom, tj. držite odstojanje kako biste na vrijeme videli promjene ispred vas, a da ne biste kočili naglo, a isto tako nemojte naglo da ubrzavate.

Da li isključiti motor na semaforu?

Da, obavezno, pogotovo ako stojite duže od 20 sekundi dok čekate na zeleno. Ne uključujte nepotrebno uređaje koji povećavaju potrošnju, kao što su klima-uređaj, grijjač stakla i sjedišta…

Koliko se štedi sa eko-pneumaticima?

Kao prvo, najbolje je da redovno provjeravate pritisak u gumama. Naime, slabije napumpana guma može da poveća potrošnju i do 30 odsto. Naš savjet je da pritisak u gumama povećate za 0,3 bara od propisane vrijednosti. Još manja potrošnja je ako koristite pneumatike koje je propisao proizvođač.

Koliko može da se uštedi sa takozvanim eko-pneumaticima?

Test renomiranog “Auto Bilda” je pokazao da ušteda iznosi između 0,3 i 0,6 litara na 100 kilometara. Takvi pneumatici su za nijansu skuplji od „klasičnih“, ali se njihova ugradnja, ipak, isplati. Sigurno je da nećete uštedjeti na stotine eura, međutim vrijedi pokušati.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *