Funta više nema gdje, a pobjednik se već zna

Dodajte komentar

Valutno tržište se još uvjek nije smirilo nakon naglog pada funte početkom mjeseca, a investitori na finansijskim tržištima se već pripremaju na nove veće pomake.

Oni bi se mogli dogoditi već ove nedjelje a mogle bi ih izazvati važne ekonomske vijesti kojih će narednih dana biti natprosečno mnogo, ocjenjuje Admiral markets.

Britanska funta

Tokom vikenda su već počele da se pojavljuju političke vijesti koje bi mogle negativno da utiču na kurs funte. Njemačka kancelarka Merkel izjavila je da Ujedinjeno Kraljevstvo nakon napuštanja EU neće dobiti pristup jedinstvenom tržištu ako ne prihvati i slobodu kretanja ljudi, koja se Britancima ne sviđa zbog prevelikog talasa useljavanja. Takođe, tokom vikenda britanska premijerka Tereza Mej požalila se na monetarnu politiku britanske centralne banke, na što joj je guverner Mark Karni javno odgovorio da mu se ne miješa u posao. Navedene vijesti povećavaju strah od negativnog uticaja Bregzita na britansku ekonomiju i već su uzrokovali dodatni pad ionako slabe funte, koja se prema dolaru nalazi na 30 – ogodišnjem minimumu.

Tokom nedjelje nadležne institucije objaviće podatke o stopi inflacije, broju novih nezaposlenih osoba i potrošnji u Britaniji za prethodni mjesec. Ukoliko se ispostavi da se strah po pitanju Bregzita negativno odražava na privredna kretanja, funta bi mogla dodatno pasti, a ukoliko objavljeni podaci budu bolji od očekivanja, investitori na valutnom tržištu bi mogli zaključiti da je njeno slabljenje bilo preterano. U tom slučaju bi ponovo počeli kupovati britansku valutu, s ciljem ostvarivanja profita pri novom talasu jačanja do kojeg će prije ili kasnije doći.

Euro

Nakon više od godinu neuobičajeno stabilnog kursa u odnosu na američki dolar i kineski juan, posljednjih desetak dana kurs eura počeo je naglo da pada i sad se nalazi pri dnu raspona u kojem se kretao posljednjih mjeseci. Razlog za slabljenje eura je isti kao i kod funte – strah od većih negativnih posljedica Bregzita na ukupnu evropsku ekonomiju, ali i očekivanje da će američka centralna banka u decembru nastaviti da podiže kamatne stope, što će uzrokovati prebacivanje kapitala iz Evrope u SAD, pri čemu će evropska valuta slabiti.

Događaj koji bi mogao potvrditi padajući trend biće redovni sastanak Vijeća guvernera Evropske centralne banke na kojem se odlučuje o visini kamatnih stopa i planovima banke za budućnost. Investitori vjerovatno očekuju zvaničnu potvrdu nastavka programa ubrizgavanja 80 milijardi eura mjesečno u finansijski system, nakon što su se nedavno pojavile glasine da bi uskoro moglo doći do smanjivanja iznosa. Vijest o nastavku programa bi vjerovatno uzrokovala dodatno slabljenje eura.

Američki dolar

Ova valuta ima status svjetske rezervne valute, te joj vrijednost za razliku od ostalih valuta može rasti čak i kada se pojavljuju problemi vezani uz globalnu privredu. Strah po pitanju Bregzita uzrokovao je rasprodaju i britanske funte i eura, a najveći dio kapitala prebačen je upravo u američki dolar koji je percipiran sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima. Dodatan razlog za jačanje dolara je sve veći broj investitora koji su uvjereni da američka centralna banka uskoro podiže kamatne stope, te zbog toga već kupuju dolar s ciljem ostvarivanja profita na jačanju ove valute.

Analitičari Admiral Marketsa takođe smatraju da bi američki dolar mogao u odnosu na euro dodatno ojačati idućih mjeseci. Kada je u pitanju britanska funta, pad od 30 odsto u posljednje dvije godine je vjerovatno preteran, te ne treba očekivati značajnije dodatno sljabljene sa sadašnjeg nivoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *