Bolji uslovi podigli tražnju za kreditima

Dodajte komentar

Poslovne banke u eurozoni ponudile su poboljšane uslove za otplatu kredita što je dovelo do rasta tražnje za kreditima u trećem kvartalu 2016. godine.

Evropska centralna banka je sprovela anketu među referentima za kredite u 141 banci širom 19-člane eurozone o registrovanoj tražnji za kreditima, o uslovima pod kojima su već odobrili kredite i o njihovim kriterijumima za kreditiranje domaćinstava i preduzeća, prenosi agencija Frans pres.

Banke su navele da je potražnja domaćinstava i kompanija za kreditima porasla u trećem tromjesečju, na šta je uticalo visoko povjerenje korisnika i niske kamatne stope.

Budući da su oba ta impulsa prisutna i u četvrtom kvartalu, ECB očekuje da će se trend rasta tražnje nastaviti do decembra.

U međuvremenu, banke su u periodu od jula do septembra ponudile bolje uslove otplate kredita i preduzećima i domaćinstvima u odnosu na prethodna tri mjeseca, mada je poboljšanje u pogledu hipotekarnih kredita domaćinstvima usporilo u odnosu na drugo tromjesečje.

Banke su ublažile kriterijume kod odobravanja kredita domaćinstvima kao klijentima, ali nisu isto učinile i za poslovne subjekte, dodaje se dalje.

Štaviše, pojedini ispitanici su izjavili da očekuju pooštravanje uslova za kompanije kojima se spremaju da pozajme novac u posljednjem tromesečju 2016.

Današnji izveštaj “potvrđuje da su uslovi, generalno, odgovarajući za dalji oporavak kreditne aktivnosti banaka“, izjavio je ekonomista Natiksis banke, Johanes Gareis, dodajući da “upozoravajući signal” iz banaka o pooštravanju uslova za kreditiranje preduzeća “treba pažljivo nadzirati”.

Istorijski niskim kamatnim stopama, beskamatnim zajmovima bankama i mjesečnim ubrizgavanjem 80 milijardi eura u finansijski sistem eurozone, ECB već dugi niz mjeseci nastoji da podstakne tražnju za kreditima, kao i spremnost banaka da ih odobravaju.

Veće kreditiranje realne privrede značiće veću potrošnju, koja bi podstakla rast inflacije prema ECB-ovom targetu od blizu 2,0 odsto, računaju centralni bankari.

U drugom krugu kredita sa nultom kamatnom stopom datih poslovnim bankama u septembru, ECB je odobrila više od 45 milijardi eura novih zajmova, što je gotovo dvostruko više nego što su analitičari predviđali.

Ali, uprkos dostupnosti jeftinog novca, banke se žale da im ECB-ove niske kamatne stope nagrizaju zarade od tradicionalnih depozitnih i kreditnih aktivnosti, navodi Frans pres.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *