“Ryanair” srezao prognozu profita za 2016. zbog Brexita

Dodajte komentar

Irski niskotarifni avio-prevoznik “Ryanair” srezao je danas prognozu dobiti za cijelu godinu za 5,0 odsto zbog pada vrijednosti funte, navodeći da prosječna cijena prevoza po putniku može pasti i do 15 procenata ove zime, izvještava agencija Rojters.

“Ryanair” zarađuje oko trećinu svojih prihoda u funtama, dok troškovi kompanije u britanskoj valuti iznose oko 20 odsto, rekao je portparol kompanije.

Najveća evropska niskotarifna avio-kompanija je navela da očekuje da će neto dobit za fiskalnu godinu koja završava 31. marta iznositi izmedu 1,30 milijardi i 1,35 milijardi eura, u odnosu na ranije predviđenih 1,375 milijardi do 1,425 milijardi eura.

Srednja prognoza 16 analitičara, koje je anketirao Rojters prije kompanijskog upozorenja o mogućem manjem profitu, iznosila je 1,383 milijardi eura.

“Primarni uzrok ovog nešto nižeg rasta cjelogodišnjeg profita je 18-procentni pad vrijednosti funte, nakon glasanja za Bregzit, što će smanjiti prosječnu zaradu po putniku u drugoj polovini godine između 13 i 15 odsto”, neveo je generalni direktor “Ryanair”-a Majkl O`Liri.

I ove revidirane smernice su uveliko oslonjene na to da neće doćio do daljeg slabljenja cijena karte po putniku ili pada funte sa sadašnjih nivoa”, dodao je O`Liri.

Rivalska kompanija “Easyjet”, čija polovina prihoda potiče od putnika u Velikoj Britaniji, već je snizila svoju prognozu dobiti za poslovnu godinu, koja završava 30. septembra, u svijetlu britanskog glasanja u junu za napuštanje Evropske unije i pada funte koji je potom uslijedio, podsjeća Rojters.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *