Britanci prodaju Arapima udio u gasnoj mreži

Dodajte komentar

Kompanija SSE Plc, drugi najveći britanski dobavljač energije, saopštio je danas da je dogovorio prodaju 16,7 odsto vlasničkog udjela u regionalnom gasnom distributeru “Scotia Gas Networks” (SGN) investicionoj upravi Abu Dabija za 621 milion funti (772,21 miliona dolara).

SSE, koji očekuje da će sporazum biti finalizovan do kraja ovog mjeseca, očekuje da sredstva od prodaje budu vraćena akcionarima, o čemu će izvijestiti 9. novembra, zajedno sa svojim polugodišnjim rezultatima, prenosi agencija Rojters.

Kompanija SSE je, poput svog najvećeg rivala, firme Centrica, izgubila mnogo klijenata u poslovanju sa stanovništvom, uglavnom zbog manjih i često jeftinijih dobavljača koji sada kontrolišu 15,4 odsto dualnog tržišta gasa i električne energije, u odnosu na samo 1,0 procenat prije četiri godine.

Prodaja SSE-ovog udjela u kompaniji SGN dolazi poslije sličnog poteza Nacionalne mreže (National Grid), koja nastoji da proda većinski udio svog posla u britanskoj gasnoj mreži, vredan 8,5 milijardi funti (12,3 milijarde dolara).

SSE je naveo u današnjem saopštenju da će zadržati 33,3 odsto udjela u poslovanju. Kompanija je u maju obznanila da razmišlja o prodaji do jedne trećine svog 50-procentnog udjela u firmi SGN, koju je kupila 2005. godine za 505 miliona funti.

SGN, koja ima 5,9 miliona priključaka, u suvlasništvu je investitora kanadskog penzionog fonda – firmi Ontario Tičers Penšen Plan i Borealisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *