Kako će zbog niskih kamata oni bogatiji imati još više novca?

Politika niskih pa čak i negativnih referentnih kamata trebala je da donese prosperitet širem krugu građana i da priliku za investicije svima. Ipak, pokazalo se na Danskoj, zemlji koja je za tom politikom prva posegnula i najduže je se držala, da su od niskih kamata više profitirali bogati nego manje srećni članovi društva.

Analiza koju je objavilo vijeće mudraca, kako tepaju Danskom ekonomskom vijeću, pokazalo je da niske kamate tjeraju prinose na kapital naviše, što posljedično donosi najveću korist vlasnicima kapitala. Pritom nije došlo do značajnije raspodjele novostvorenog profita koji je u slučaju Danske donosio i prinose od gotovo 12 posto godišnje, piše Večernji list.

Vijeće je zaključilo da je rast profita bio značajniji od rasta plata u društvu, što je produbilo nejednakosti u društvu. Nije to potpuno novi nalaz jer je prošle godine Brugel, evropski trust mozgova, u studiji istakao da politika jeftinog novca zapravo povećava vrijednost imovine pa od nje najviše profitiraju vlasnici kapitala, ali je u potpunoj suprotnosti s nosećim argumentima koji su kumovali njenom odobravanju.

Zagovornici politike nulte kamatne stope apeluju da se ne zaborave njeni pozitivni efekti. Iako pomaže bogatima da postanu još bogatiji, ima i pozitivan uticaj na one s manje prihoda. Kažu da podstiče inflaciju, što smanjuje uticaj duga jer u pravilu donosi i rast prihoda, a novim ulaganjima stvara se i stabilnije poslovno okruženje, što rezultira rastom stabilnosti radnih mjesta i većom ponudom.

Ipak, u Evropi, pa ni u Danskoj, nije došlo do rasta inflacije na godišnjem nivou pa se ti pozitivni efekti još nisu materijalizovali. Tako se Mario Draghi, guverner Evropske centralne banke, mora suočiti s činjenicom da uprkos upumpavanju 60 milijardi eura godišnje na tržište još nije ni blizu ciljanoj inflaciji, već za iduću godinu predviđa povećanje cijena od samo 1,6 posto, što nije dovoljno da bi se osjetili pozitivni aspekti te monetarne politike. Kompromisni zaključak obje struje je da siromašni ne postaju siromašniji, ali bogati svakako postaju bogatijima.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.