Najveći regionalni skup krajem mjeseca u Budvi

Dodajte komentar

Šesta Konferencija o ekonomiji Montenegro 2016, pod nazivom “Razvojne perspektive Zapadnog Balkana” biće održana 27. i 28. oktobra, u hotelu Splendid u Budvi.

Najveći regionalni ekonomski skup, koji organizuje Privredna komora Crne Gore (PKCG) u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina, otvoriće predsjednik države Filip Vujanović. Drugog dana konferencije, kako je najavljeno, premijer Milo Đukanović će u razgovoru sa predsjednikom PKCG Velimirom Mijuškovićem govoriti o ekonomskim kretanjima tokom decenije crnogorske nezavisnosti, kao i o regionalnoj perspektivi.

Ministri ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, predsjednici privrednih komora, privrednici iz zemlje, regiona i zemalja EU, istaknuti ekonomski teoretičari, kao i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija biće panelisti tokom ovog skupa“, saopštili su u PKCG, dodajući da očekuju oko 500 učesnika.

U fokusu njemački investitori

Predsjednici privrednih komora Zapadnog Balkana govoriće o ekonomskim perspektivama naših prostora kroz razgovor koji će voditi Alan Rišar, specijalni izaslanik predsjednika Francuske Fransoa Olanda za Zapadni Balkan. Interesovanje, posebno njemačkih investitora, za Zapadni Balkan biće predstavljeno kroz panel na kojem će oni koji posluju u regionu govoriti o iskustvima i očekivanji
ma kada je biznis ambijent u pitanju.

Ovaj najveći regionalni ekonomski skup, dobiće ove godine i dodatnu vrijednost kroz organizovanje bilateralnih susreta privrednika iz Crne Gore, regiona i Njemačke. Konferencija je prilika da se privrednoj i široj zajednici kroz izlaganja ministara ekonomije i infrastrukture predstave rezultati i očekivanja Berlinskog procesa, koji je 2014. godine promovisala njemačka kancelarka Angela Merkel, budući da se balkanske države tokom integracija u EU suočavaju sa brojnim i kompleksnim izazovima“, naveli su u PKCG.

Ekonomske strukturne reforme su, ističu u PKCG, tema kojom se vrlo intenzivno bavi i EU i njene članice pojedinačno, budući da je kriza pokazala sve slabosti sistema neregulisanih tržišta.

Ove reforme nužnost su i Regiona, a o tome će govoriti predstavnici međunarodnih finansijskih i drugih institucija, kao i vodeći ekonomisti iz zemlje i susjedstva. Energija i saobraćaj, kao dva važna stuba Berlinskog procesa su teme koje će na posebnim panelima biti razmatrane tokom Konferencije“, saopštili su organizatori.

Paneli o energiji i obrazovanju

Uređenje tržišta električne energije, obnovljivi izvori i zadaci Energetske zajednice biće u fokusu posebnog panela. Sa druge strane kroz panel o saobraćaju, poseban akcenat će se staviti na uspostavljanje boljih komunikacijskih veza i olakšanje procedura prelaska granica.

Panel “Komunalna infrastruktura” kao govornike će okupiti predstavnike gradova, zajednica opština i komunalnih preduzeća.

Pitanje uređenja ovog segmenta infrastrukture je suštinsko za razvoj svake lokalne zajednice, što nas je i opredijelilo na šire sagledavanje ove teme“, kazali su u PKCG.

Prema njihovim riječima, obrazovanje je tema koja dobija na značaju ne samo u regionu, već i u EU, upravo zbog činjenice da postoj i veliki nesklad ponude i tražnje na tržištu rada. To je i razlog da se njegovi teoretski i praktični aspekti razmatraju i na ovoj Konferenciji.

Skup će biti zaključen panelom “Kreativna ekonomija”, koji će se baviti inovacijama i start-up projektima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *