McDonald's u Vatikanu, kardinali ogorčeni

Dodajte komentar

Lanac restorana brze hrane McDonald's podigao je veliku prašinu namjerom da otvori restoran u Vatikanu.

McDonalds'u u Vatikanu najviše se protive tzv. Knezovi Crkve, grupa kardinala koja je poznata po svojim crvenim pokrivalima za glavu, jer žive iznad prostora u kojem američki div namjerava da otvori restoran brze hrane. Riječ je o palati u blizini Trga svetog Petra, u prostorima gdje je bila nekad banka.

Predstavnik pomenute grupe kardinala, Elio Sgreccia, za talijanski list La Republica je plan McDonald'sa opisao kao sporan i perverzan. Dodao je da otvaranje restorana u blizini bazilike svetog Petra predstavlja nepoštovanje tradicije i arhitektonske postavke prostora.

Jedan od ogorčenih kardinala je čak pisao papi Franji i pozvao ga na intervenciju.

Kako je za AFP rekao šef Odbora za zaštitu istorijske četvrti Borgo Moreno Prosperi, otvorenje McDonaldsa će biti novi udarac za lokaciju, koja svake godine privlači mnoštvo turista. Kako je rekao, područje je u posljednjih nekoliko godina izgubilo svoj identitet, što se pripisuje porastu ilegalnih štandova sa suvenirima i malih trgovina u okolini.

Neki članovi tog odbora su mišljenja da bi okupljanje više ljudi na lokaciji koja je rizična za moguće terorostičke napade bilo ludilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *