Dolar ojačao, očekuje se povećanje kamata Feda do kraja godine

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima prošle nedjelje dolar je ojačao jer je, nakon dobrih pokazatelja iz američke ekonomij, sve vjerovatnije da će tamošnja centralna banka do kraja godine povećati kamatne stope.

Dolar je prošle nedjelje ojačao prema euru 2,1 posto, pa je kurs evropske valuta skliznuo na 1,0970 dolara, najniži nivo od jula.

Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je njena cijena porasla 1,2 posto, na 104,15 jena, takođe najviši nivo u dva i po mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle nedjelje 1,2 posto, na 97,78 bodova, nedaleko najvišeg nivoa u sedam mjeseci.

Jačanje dolara zahvaljuje se nizu novih podataka koji pokazuju da američka ekonomija solidno raste, što bi tamošnju centralnu banku moglo navesti na povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine.

U petak je tako objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u setpembru porastao 0,6 posto, što je znatno bolji podatak nego u oktobru, dok rast proizvođačkih cijena ukazuje na jačanje inflacije.

“Nakon razočaravajućeg avgusta, čelnici Feda mogu biti zadovoljni podatkom o snažnom rastu potrošnje u septembru. Posmatrači su sve sigurniji da će u decembru kamate biti povećane”, kaže Dennis de Jong, direktor u kompaniji UFX.com.

Prošle nedjelje je objavljen zapisnik s nedavne sjednice Feda, koji je pokazao da se nekoliko čelnika centralne banke zalaže za relativno skoro povećanje kamata ako se nastavi jačanje ekonomije.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed povećati cijenu novca u decembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *