Počinje gradnja na trasi auto-puta u Gornjim Mrkama

Dodajte komentar

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje građevinskih dozvola za tunele Mala Trava i Mrke, kao i za most Gornje Mrke, na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac Uvač Mateševo, saznaje Pobjeda.

Prema saznanjima lista najbliži dobijanju dozvole je tunel Mala Trava sa pripadajućim dijelom otvorene trase. Za most Gornje Mrke i tunel Mrke traži se jedna građevinska dozvola, s obzirom na to, da se ti građevinski objekti nalaze na jednoj sekciji auto-puta.

Veselin Kovačević, izvršni direktor kompanije Bemax,  saopštio je početkom oktobra za Pobjedu, da je za tunel Mrke urađen predusjek i napravljena kompletna priprema za proboj, koji se očekuje sa dobijanjem građevinske dozvole. Ta kompanija je ugovorila izgradnju četiri tunela, ukupne dužine 5,5 kilometara. Radi se o tunelima Suka, Vežešnik, Mrke i polovini tunela Vjeternik.

Ranije su dobijene građevinske dozvole za most Moračica i tunele Vjeternik, Kosman i Jabučki krš. To su najzahtjevniji objekti, ne samo na prioritetnoj dionici auto-puta, već na cijeloj trasi buduće saobraćajnice. Njihova izgradnja trajaće tokom čitavog perioda realizacije projekta. Most Moračica će biti dugačak 960 metara, a najveća visina stuba će iznositi 161 metar. Cijevi tunela Vjeternik dugačke su 2.852 i 3.039 metara.

U utorak je saopšteno daje do sada iskopano 106 metara tunela Vjeternik sa obje strane, a u toku je betoniranje četiri stuba mosta Moračica. Gradnja prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova. Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura, a na trasi od 43 kilometra biće izgrađeno 18 tunela, dužine 17 kilometara, 13 mostova, dužine tri kilometra, pet vijadukata dugačkih 470 metara i četiri petlje na Smokovcu, Pelevom brijegu, Veruši i Mateševu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *