Krediti u “švajcarcima”: Jednom klijentu vraćene pare

Dodajte komentar

Prve novi ugovore o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, u skladu sa izmjenama i dopunama zakona, očekujemo poslije izbora kaže predstavnik građana, koji su uzeli ove kredite, Dragan Senić.

Parlament je izmjene i dopune zakona jednoglasno usvojio 5. septembra.

Adiko banka, bivša HAAB, i HETA imaju rok do 22. novembra da klijentima ponude nove ugovore, ali očekujemo da će već do kraja oktobra prvi početi da stižu. Imam informaciju jedino da je jedan klijent koji je ranije otplatio kredit, obračunat po novousvojenom zakonu i da mu je banka vratila preplaćeni iznos, ali nemam bliže detalje“, kazao je Senić našoj redakciji.

Ne vidim razloga, kaže, da banka i HETA ne poštuju zakonske rokove.

Zakon je jasan i precizan. Samo u ovom periodu, odnosno do kraja novembra banka i HETA treba da završe papirologiju“, kaže Senić, koji tvrdi da su usvajanjem ovog zakona konačno izašli iz dužničkog topstva.

Prije petnaestak dana HETA je podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti spornog zakona, ko ji omogućava svim korisnicima kredita u švajvcarskim francima, uključujući i one koji su ga otplatili, kao i one koji ga nijesu plaćali pa je prebačen u faktoring kompaniju, da ih konvertuju u eure po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje. Odmah nakon usvajanja Adiko banka je upozorila predsjednika države Filipa Vujanovića da su zabrinuti i najavili da će tražiti odštetu i međunarodnu arbitražu.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *