Pregled štampe za 14. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Može li se živjeti sa 2 eura dnevno

Zavod za statistiku Monstat pripremio je reviziju metodologije minimalne potrošačke korpe u kojoj će se naći 92 umjesto 130 potrošačkih proizvoda. To znači i da će potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo pojeftiniti sa 806 na 557 eura i time će se približiti prosječnoj plati od 502 eura.

Odlučuju o raspodjeli dobiti za 2015. godinu

Akcionari EPCG razmatraće na redovnoj skupštini 26. oktobra odluku o raspodjeli dobiti za 2015. EPCG je završila prošlu godinu sa neto profitom od 10,77 miliona eura, prenosi Mina biznis. EPCG još nije podijelila dividendu za 2014. od 35 miliona jer je KHOV poništila tu odluku, zbog čega je EPCG pokrenula sudski spor.

Bjelasica Rada bi mogla izgubiti spor

U Privrednom sudu juče je izvođenjem dokaza okončana rasprava u sporu po tužbi Otvorenog investicionog fonda (OIF) Trend, protiv kompanije Bjelasica Rada iz Bijelog Polja.

Dnevne novine

Projekti se realizuju planiranom dinamikom

Investicije u dvije velike farme ovaca na Pišču i angus goveda na Žabljaku, koje se finansiraju sredstvima Abu Dabi razvojnog fonda sa ciljem intenziviranja razvoja stočarstva u durmitorskom kraju, realizuju se po planu, saopšteno je iz Vlade.

Otvaranje poglavlja 19 do kraja decembra

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović saopštio je juče da bi Crna Gora trebalo da do kraja godine otvori pregovaračko poglavlje 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje i dotiče živote svih građana.

Zdravstveni turizam smanjuje sezonalnost

Razvojem zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, svi njeni krajevi će dobiti šansu da učestvuju u intenzivnijem turističkom razvoju i doprinijeće se prevazilaženju sezonalnosti, ocijenio je generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom Marko Petričević.

Dan

Imovina prodata nezakonito, ni centa dioničarima

Predstavnik oko 350 bivših radnika i manjinskih akcionara kolašinskog Ski-centra Rajko Vlahović ogorčen je na Specijalno državno tužilaštvo jer se još nije oglašavalo povodom krivične prijave koju su podnijeli prošle godine. Vlahović je podsjetio da je krivična prijava podnijeta protiv bivšeg stečajnog upravnika tog preduzeća Srećka Medenice, firme “Bepler i Džejkobson”, registrovane na Kipru, kao i bivšeg predsjednika Privrednog suda Dragana Rakočevića.

Naložio formiranje poreske policije

Ministar finansija Raško Konjević naložio je Poreskoj upravi, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, da u postojeću sistematizaciju uvrsti sektor poreske policije, kako bi što prije krenula naplata poreza od najvećih dužnika.

Prilika za investicije

Britanski mediji ističu Crnu Goru kao odličnu priliku za investiranje u nekretnine, bilo da se radi o kupcima kuća za odmor ili velikim investitorima, saopštili su iz Luštice bej. Ugledni listovi i onlajn mediji The Times, Sunday Times, Daily Star i Global property ističu da mala balkanska država ima fantastičnu prirodu i ponudu nekretnina, rastuću turističku industriju i zvanično opredjeljenje za razvoj visokog turizma.

Pobjeda

Niže cijene interneta od 25. decembra

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP naložila je Crnogorskom Telekomu da od 25. decembra snizi cijene telefonskih poziva u fiksnoj mreži i pristupa internetu putem ADSL-a.

Linija Bar – Bari se ukida privremeno

Menadžment Barske plovidbe saopštio je juče da će pomorska linija Bar-Bari biti privremeno ukinuta početkom decembra, do nabavke novog putničkog broda.

Dogodine lakše do stanova

U susret novoj fazi projekta ,,1000 plus za iduću godinu priprema se platforma koja će omogućiti da prijavljivanje i bankarske procedure budu jednostavnije, krediti dostupniji, a ponuda stanova raznovrsnija i jeftinija, najavio je za Pobjedu generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović i dodao da će moći da se kupuju već izgrađeni stanovi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *