MONSTAT spremio reviziju potrošačke korpe: Može li se živjeti sa 2 eura dnevno?

Zavod za statistiku Monstat pripremio je reviziju metodologije minimalne potrošačke korpe u kojoj će se naći 92 umjesto 130 potrošačkih proizvoda. To znači i da će potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo pojeftiniti sa 806 na 557 eura i time će se približiti prosječnoj plati od 502 eura.

Monstat je posljednji put krajem prošle godine objavio podatke o potrošačkoj korpi kada je iznosila 806,8 eura. Ove godine nije objavljivao podatke zbog izmjene metodologije.

U nacrtu revizije metodologije minimalne potrošačke korpe, u koji Vijesti imaju uvid, objašnjeno je da su u pripremi dokumenta koristili kao glavne izvore podataka prošlogodišnju anketu o potrošnji domaćinstava i popis stanovništva iz 2011. godine.

Monstat je uradio probnu potrošačku korpu prema cijenama iz januara ove godine. Po toj računici, mjesečni trošak za hranu za četvoročlano domaćinstvo bi bio 253 eura ili 2,08 eura dnevno po članu. Neprehrambeni proizvodi i usluge (odjeća, obuća, struja, voda, gorivo, obrazovanje, zdravstvo, namještaj,…) za četvoročlanu porodicu određen je na 304 eura ili 2,5 eura dnevno po članu.

Prema novoj metodologiji građani bi u prosjeku trebalo da unose dnevno 2.211 kalorija i ta količina nije mijenjana u odnosu na prethodnu koju su sindikati zvali ratnom, jer predstavlja minimum za biološko preživljavanje.

Glavni kriterijum koji je korišćen prilikom isključenja pojedinih proizvoda iz korpe je mali udio u ukupnoj potrošnji hrane i preporuke nutricioniste. Na primjer, neki proizvodi sa relativno visokim udjelom u potrošnji (majonez, kečap, prženi krompir…) su isključeni iz korpe prema preporuci nutricioniste. Drugi proizvodi sa malim udjelom u potrošnji su zadržani u korpi prema preporuci nutricioniste (hrana za bebe, crni hljeb…), navodi se u dokumentu Monstata.

Prema ovoj računici prosječan stanovnik u svim obrocima i užinama tokom dana može da pojede i popije ukupno kilogram i po hrane i bezalkoholnih pića.

Navedeno je da osoba tokom dana u sva tri obroka i užine može da pojede 260 grama hljeba, tjestenine i drugih proizvoda od brašna i žitarica. Prema ovoj korpi osobi je za sve obroke dnevno dovoljno 80 grama mesa i mesnih prerađevina, 10 grama ribe, 390 grama mlijeka, sira, drugih mliječnih proizvoda i jaja, 30 grama ulja i masti, 210 grama voća, 370 grama povrća, 40 grama šećera, džema i slatkiša, ostalih proizvoda 20 grama, kafe i čaja 10 grama i mineralne vode i bezalkoholnih pića 50 grama.

Objašnjeno je da su potrošnju stanovništva prilagodili zahtjevima Svjetske zdravstvene organizacije i prehrambenih smjernica USDA američko ministarstvo poljoprivrede. U izradi nacrta učestvovali su Institut za javno zdravlje i Svjetska banka.

Iz korpe izbačena renta, duvan, alkohol, trošak za auto, odmor…

U novoj potrošačkoj korpi izbačena je stavka troškova za stanovanje koja je dio sadašnje minimalne potrošačke korpe i u kojoj je učestvovala sa 201 euro ili četvrtinu ukupnog iznosa.

Odluka je donesena na osnovu statistike vlasnika stanova. Prema popisu iz 2011. godine više od 90 procenata domaćinstava živi u sopstvenom stanu. Dodatni faktor za isključenje rente za stanovanje iz minimalne potrošačke korpe je ogromna prostorna (urbana-ruralna) i sezonska varijacija u rentama, objašnjenje je Monstata.

Iz minimalne potrošačke korpe isključeni su i alkohol, duvan, kupovina automobila i usluge u vezi sa održavanjem automobila, godišnji odmor u inostranstvu… Ti proizvodi spadaju u neprehrambene proizvode i usluge.

Izvor: Vijesti

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

2 KOMENTARI

  1. hehehe odavno nije jedna vijest bila pravi reprezent BS-a po svim definicijama…steta sto nemamo Jon-a Stewaart-a da ovo dobro obradi da bar znamo da smo sacuvali zeru intelektualnog promisljenja kada procitamo ovakve traljavarije birokratskog pristupa razvoju…
    neoliberalci mogu nesto dobro izracunati, ali ipak postaju vjerni lazi sisitema kojem slijepo sluze…

  2. u Engleskoj su još 2010 godine u potrošačkoj korpi predvidjeli da svake godine treba kupovati novi tablet (na rate). Tada ga je rijetko ko imao u CG!!! a kod nas izbacuju: ne treba ovo, ne treba ono!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.