Coca-Cola i Pepsi sponzorišu zdravstvene organizacije, ali se i bore protiv njih

Dodajte komentar

Dva velika američka proizvođača bezalkoholnih pića Coca-Cola i Pepsi dala su milione dolara zdravstvenim organizacijama, dok se istovremeno tiho bore protiv mjera protiv debljine kao što su porezi na bezalkoholna pića, pokazalo je novo istraživanje.

Kompanije Coca-Cola i PepsiCo su od 2011. do 2015. godine sponzorirale 96 nacionalnih zdravstvenih organizacija koje se bore s javno-zdravstvenim problemima, kao što su gojaznost , dijabetes i srčane bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Preventive Medicine.
U istom razdoblju, dvije kompanije lobiraju protiv 29 javno-zdravstvenih zakona kojima se želi smanjiti potrošnja gaziranih sokova ili poboljšati prehrana.

Ove kompanije lobiraju protiv javno-zdravstvenih intervencija u 97 posto slučajeva, dovodeći u pitanje iskrenu predanost poboljšanju zdravlja javnosti. Prihvatanjem sredstva od tih kompanija, zdravstvene organizacije učestvuju u njihovim marketinškim planovima“, kazali su autori studije Daniel Aron i Michael Siegel sa Univerziteta Boston.

 

Coca-Cola je nedavno otkrila da je potrošila preko 120 miliona  dolara od 2010. na finansiranje znanstvenih istraživanja, partnerstvo s grupama koje se bore protiv gojaznosti i lobističkim grupama.

Prema navodima Centra za odgovornu politiku, samostalne i neprofitne organizacije, PepsiCo je od 2011. u prosjeku trošio 3 miliona američkih dolara godišnje na lobiranje.

Podržavajući zdravstvene organizacije, kompanije pokušavaju da poboljšaju sliku o sebi u javnosti i odvratei ih od njihovih lobiranja.

Time što mogu reći da su partneri s tolikim brojem zdravstvenih organizacija, one su u stanju da stvore sliku o sebi da zapravo doprinose javnom zdravlju“, rekao je Siegel.

To odvraća pažnju od činjenice da “njihovi proizvodi doprinose strašnoj epidemiji gojaznosti”, dodao je.

Oko 35 posto odraslih Amerikanaca je gojazno, a 69 posto ima prekomjernu težinu, pokazuju službeni podaci iz 2012. Potrošnja na tretmane povezane s gojaznošću čini petinu potrošnje za zdravstvenu zaštitu u zemlji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *