Slovenija odlaže prodaju NLB-a

Dodajte komentar

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u intervjuu za Bloomberg da će Slovenija vjerovatno odgoditi prodaju Nove ljubljanske banke (NLB) , ali je uvjeren da će ispoštovati obaveze preuzete od Evropske komisije.

Odlaganje prodaje NLB-a Cerar obrazlaže neizvjesnošću u vezi s Brexitom i nestabilnošću na finansijskim tržištima.

Cerar je rekao da će Slovenija ispoštovati obaveze iz plana restrukturiranja banke koji predviđa prodaju, u 2013. godini u potpunosti podržavljene, banke do kraja iduće godine. Za bilo kakvo produženje tog roka Slovenija mora tražiti odobrenje Evropske komisije, a prvi razgovori o ovoj temi već su obavljeni.

To ne znači da izbjegavamo obaveze. Držaćemo ih se, ali takođe moramo uzeti u obzir kretanja u Evropi i, ako je potrebno, na neki način reorganizovati raspored za cijeli proces“, rekao je premijer i naglasio je da je to njegovo mišljenje, jer proces prodaje nadzire Slovenački državni holding (SDH).

Direktor SDH-a je nedavno objavio da se postupak za prodaju najveće slovenačke banke putem mehanizma inicijalne javne ponude (IPO) i dalje priprema, ali će se odluka o početku prodaje pokrenuti u proljeće, nakon objavljivanja godišnjeg izvještaja NLB-a za 2016. Prvobitno je vremenski rok za početak IPO-a bio ove jeseni.

Procjene slovenačke vlade su optimistične pa neki očekuju vrijednost od čak 937 miliona eura, no to je nerealno.

Analitičari smatraju, s obzirom na opšte stanje evropskih, kako bi realno bilo očekivati do 675 miliona eura za 75% udjela.

Nova Ljubljanska banka (NLB) ostvarila je u prvoj polovini ove godine dobit od 69,5 miliona eura, što je 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je najveća slovenačka banka u državnom vlasništvu.

Banka je lani uz popust prodala nenaplativa potraživanja odnosno loše kredite, u nominalnoj vrijednosti pola milijarde eura.

Opseg loših kredita u NLB-u pao je za 1,4 posto i sredinom godine iznosio 1,75 milijardi eura. To je sada samo 17,9 posto od ukupnih kreditnih plasmana, a dobrom poslovanju s dobiti doprinijela je i proaktivna prodajna politika, saopšteno je iz najveće slovenačke banke.

NLB je do prije tri godine bila u teškoj kreditnoj i poslovnoj krizi te s velikim opterećenjima uslijed ogromnih novčanih rezervacija zbog loših kreditnih plasmana.

Iz banke su ranije najavili otpuštanje još oko petine radnika. To smanjenje bi trebalo postupno da se dogodi u narednih pet godina. O toj strategiji bi Nadzorni odbor NLB-a trebalo da odlučuje krajem avgusta.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *