Poslanici Evropskog parlamenta za uvođenje viza SAD i Kanadi

Članovi Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta pozvali su Evropsku komisiju da poštuje pravila i donese privremene mjere o suspenziji bezviznog režima za građane SAD i Kanade, koje ne poštuju načelo viznog reciprociteta.

Neki od evropskih poslanika su kazali da bi Parlament mogao Komisiju da pošalje na sud zbog nepoštovanja zakona. Članovi Odbora o tom su pitanju raspravljali sa komesarom EU za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom, koji je nadležan za pitanje viza.

Navodi se da evropski poslanici ne žele da razgovoraju o mogućim posljedicama uvođenja viza za gradane Sjedinjenih Država i Kanade i ističu da je postupak jasan u slučajevima kada neka treća zemlja ne poštuje vizni reciprocitet. Holandska liberalna poslanica Sofi In`t Veld i njena švedska koleginica Cecilija Vikstrem rekle su da bi Parlament mogao da pošalje „Komisiju na sud“ ne bude li poštovala pravila.

S druge strane, evropski komesar Avramopulos kaže da bi to bilo „izuzetno kontraprodukivno“ i zauzeo se da se to pitanje rješava „strpljivom diplomatijom“.

Kanada traži vize za građane Bugarske i Rumunije, a Sjedinjene Države od građana Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije. Amerikanci su nedavno su usvojili zakon koji bi mogao da pogoditi i građane zemalja Šengenskog sporazuma koji imaju dvojna državljanstva.

Check Also

EIB povećala finansiranje na 77 milijardu eura u 2020

U godini najgore globalne zdravstvene i ekonomske krize kakva nije zabilježena decenijama unazad, Grupacija Evropske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *