BMW predstavio futuristički motocikl koji se ne prevrće (foto, video)

Posle tri automobilska koncepta, BMW Vision Next 100, Rolls-Royce 103EX i MINI Vision Next 100, kojima je bavarski proizvođač obilježio vijek postojanja, uslijedio je i specijalni dvotočkaš u čast ovog velikog jubileja kompanije.

 

Četvrti BMW koncept takođe nosi oznaku Vision Next 100, a zamišljen je kao napredno rješenje za motocikl budućnosti. Pored toga što je oblikovan kao za potrebe snimanja nekog SF filma, ovaj dvotočkaš uvodi i neke značajne novine na polju bezbjednosti.

 

Kako BMW tvrdi, vozač ovog motocikla neće morati da nosi zaštitnu kacigu i specijalno zaštitno odijelo, jer je vozilo opremljeno takozvanim Self-Balancing mehanizmom koji sprečava prevrtanje. Ova tehnologija obezbejđuje stabilnost motocikla kako u vožnji, tako i prilikom zaustavljanja i mirovanja.

Zahvaljujući automatskom balansu, čak i vozači početnici neće moći da prevrnu motor, kažu u BMW-u.

 

Osim okretanja ka budućnosti, BMW Motorrad se prilikom dizajniranja motocikla Vision Next 100 osvrnuo i na svoju prošlost, pa tako ram koji ima trouglasti oblik predstavlja posvetu modelu R32 iz 1923. godine.

Pogonski sistem, čije specifikacije proizvođač za sada nije otkrio, takođe je oblikovan po ugledu na klasičan BMW “bokser” motor. Međutim, takva je samo njegova spoljašnjost – unutra se ipak krije ekološki prihvatljiviji električni agregat.

 

Kako je u pitanju futuristički projekat, BMW je vozača opremio specijalnim vizirom (po ugledu na Google naočare), pomoću koga se ostvaruje povezanost sa bord kompjuterom i motociklom i, kao na “head-up” displeju, projektuju informacije bitne za vožnju.

Takođe, klasično motociklističko odijelo zamijenjeno je specijalno odjećom, koja po potrebi grijeje ili hladi vozača, dok okovratnik pruža podršku i udobnost vratnom dijelu kičme u vožnji.

Pogledajte video:

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.