Evropske berze: Oštar pad akcija Ericsson-a

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro trguje se oprezno, dok je cijena dionice Ericssona oštro pala jer je taj švedski telekomunikacioni div smanjio procjene zarade.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je juče oslabio 0,5 posto.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko oslabio.

Najviše je jutros pala, više od 16 posto, cijena dionice Ericssona jer je kompanija objavila da će njena dobit u trećem kvartalu biti znatno niža nego što se očekivalo zbog slabosti telekomunikacionog tržišta.

To je loše uticalo i na njene konkurente, pa je tako dionica finske Nokie pojeftinila 6 posto.

S druge strane, znatno je, više od 4,5 posto, skočila cijena dionice Lufthanse jer su analitičari povećali procjene za tu njemačku kompaniju.

To je podržalo i dionice njenih rivala Ryanaira i easyJeta.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte jer se ulagači nadaju smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ali i zemalja koje nisu članice tog kartela, što bi trebalo da stabilizuje cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,5 posto, na 52,70 dolara, krenuvši prema 53,73 dolara, najvišem nivou u gotovo godinu dana, koju je dostigla u ponedjeljak.

Na azijskim berzama su, pak, cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo 1,1 posto, na 16.840 bodova.

To je ponajviše posljedica razočaranja ulagača lošim početkom sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, zbog čega su juče cijene dionica na Wall Streetu pale više od 1 posto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *