iPhone 8 će biti senzacija, a ovo je 9 stvari koje zasad znamo o njemu

Dodajte komentar

Sljedeće godine Apple obilježava desetu godišnjicu od izbacivanja prvog iPhonea, a prema dosadašnjim glasinama kompanja iz Cupertina planira radikalan redizajn svog najprodavanijeg uređaja, piše Business Insider.

Ovog mjeseca čuli smo gomilu glasina o novom iPhoneu, poput toga da će Apple napraviti treći model iPhonea s još većim ekranom od verzije Plus (5,8 inča), a nagađa se i da će kućište biti izrađeno od kombinacije stakla i nerđajućeg čelika.

Ovo su neke od glasina koje opisuju izgled iPhonea koji će se na tržištu pojaviti 2017. godine.

1. Neće se raditi o ‘S’ modelu iPhonea 7

Na stranici MacRumors objavljen je izvještaj analitičara kompanije Barclay u kojem se tvrdi da će iPhone sljedeće godine preskočiti model “S”, koji je pratio svaku novu verziju iPhonea, te da će kompanija nakon iPhonea 7 preći na iPhone 8. Spekuliše se čak i da će ga nazvati iPhone 10, kako bi obilježili desetu godišnjicu.

S obzirom na to da se 2017. godine obilježava desetogodišnjica postojanja iPhonea, nije isključeno da će Apple napraviti nešto posebno kako bi obilježila godišnjicu njihovog najvažnijeg proizvoda.

2. Prednju stranu će potpuno prekrivati ekran

Glasine da će prednju stranu iPhonea 8 (ili kako ga nazovu) u potpunosti prekrivati ekran prvi put su se pojavile kada je o njima progovorio John Gruber, bloger i podcaster koji ima stranicu Daring Fireball i koji se pokazao prilično tačnim prognozerom kada je Apple u pitanju. Gruber tvrdi da je prema insajderskim naklapanjima čuo da će iPhone 10 s prednje strane imati jedan veliki ekran koji neće imati podnožje i ivice.

3. Biće napravljen od stakla s aluminijskim okvirom

Prema izvještaju Appleovog analitičara Minga Chi Kuoa, koji je često točno predviđao izgled novih Appleovih uređaja, navodi se kako će kućište iPhonea 10 biti napravljeno od stakla. Ako je tako, on bi mogao biti estetski sličan iPhoneu 4 i 4S, s obzirom da su oba uređaja imala staklo na poleđini i metalni okvir.

4. Postojaće treći high-end model s većim ekranom i okvirom od nerđajućeg čelika

Prema izvještaju Kuoa, predviđa se da će Apple izbaciti treći high-end model s ekranom od 5,8 inča, koji je veći u ondnosu na model Plus s 5,5 inčnim ekranom. Kuo takođe tvrdi da će novi iPhone imati okvir od nerđajućeg čelika, a ne od aluminija koji se često koristi kod izrade smartphonea.

5. Taster Home će biti nevidljiv

Gruber tvrdi kako će taster home, u kojoj je takođe smješten senzor za otisak, biti uklopljen u ekran na prednjoj strani uređaja zbog čega će biti nevidljiv.

Gruberove tvrdnje podudaraju se s glasinama na tech stranici i4u, na kojoj se navodi da će budući iPhone uređaji imati taster uklopljen na staklo na prednjoj strani.

Nedavno je kineski tehnološki gigant Xiaomi izbacio nove mobilne uređaje koji imaju istu tehnologiju koju je Apple opisao kao alternativu za home dugme, a to bi nam moglo dati ideju na koji način bi mogao funkcionisati home taster na iPhoneu 10.

6. Imaće nevjerovatan ekran

Prema glasinama news stranice The Korea Herald, sugeriše se da će iPhone koji će izaći 2017. godine imati AMOLED ekran, koji izgleda puno bolje od LCD ekrana na dosadašnjim iPhoneima.

7. Puniće se bežično

Izvještaj analitičara Barclaya koje je objavljeno na stranici MacRumors tvrdi da će se novi iPhone 10 puniti bežično. Patent koji je Apple predočio 9. septembra pokazuje kako kompanija još uvijek traži način optimizacije opcije za bežično punjenje uređaja.

8. Ni ovaj neće imati ulaz za slušalice

S obzirom da iPhone 7 nema ulaz za slušalice, možemo očekivati da ni budući modeli iPhonea takođe neće na sebi imati ulaz za slušalice.

9. Manji modeli neće imati kameru s dva sočiva kao iPhone 7 Plus

Ming Chi Kuo vjeruje da će kamera s dva sočiva biti ekskluzivni dodatak na većim iPhone modelima od 2017. pa nadalje. Postoji jako mala mogućnost da će se kamera s dva sočiva nalaziti na manjim modelima iPhoena.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *