Cijena nafte na Njujorškoj berzi najviša za godinu dana

Cijena barela lake nafte (WTI), američke odrednice za naftu, porasla je za 1,54 dolara na 51,35 dolara po barelu za isporuku u novembru na Njujorškoj merkantilnoj berzi (Nymex), što je najviši nivo od jula 2015. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na Svjetskom energetskom kongresu u Istanbulu juče rekao da je Rusija spremna da se pridruži mjerama za ograničenje proizvodnje nafte i dodao da je “zamrzavanje ili smanjenje proizvodnje nafte jedni način da se održi stabilnost sektora”.

Stav Rusije bio je neodređen od kada su se u septembru članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) nezvanično dogovorile da smanje proizvodnju da bi cena nafte porasla. Rusija je veliki proizvodjač nafte, a nije članica OPEK-a.

Ta neočekivana, mada neformalna odluka OPEK-a, da proizvodnju sa avgustovskih 33,47 miliona barela dnevno smanji na 32,5 do 33 miliona, uticala je na porast cijene, ali i dalje je vladala neizvjesnost da li će ta odluka biti primijenjena pošto treba da bude ozvaničena na sastanku krajem novembra.

Još jedan ohabrujući znak za cijenu nafte bilo je što je ministar energetike Saudijske Arabije, vodeće zemlje u OPEK-u, ocijenio da cijena nafte do kraja godine dostigne 60 dolara za barel.

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.