Pregled štampe za 10. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

EPCG i Voli u najboljim

Regionalni biznis portal SEEnews objavio je novu listu 100 najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi, na kojoj nema nijedne crnogorske, dok se na spisku 50 najvećih firmi po prihodima po stanovniku u prošloj godini našlo sedam crnogorskih.

Pred izbore dva plus dva je deset

Plate i penzije su duplo veće nego prije 10 godina, javni dug je prešao 60 odsto BDP-a zbog zaduženja za autoput, sada nema štete što je gradit za autoput uzet u dolarima, BDP će rasti kada se završi autoput, raste broj zaposlenih u poljoprivredi…, samo su neke od izjava državnih funkcionera u političkoj kampanji koje matematički nijesu tačne ili najblaže rečeno statistički nijesu korektne.

Likvidnost banaka 14 odsto veća nego prošle godine

Prosječna likvidna sredstva banaka u julu su iznosila 881,1 milion eura, što je 11 odsto više nego u junu, pokazuju podaci Centralne banke. Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na jul prošle godine porasla 14 odsto.

Dnevne novine

U sjever će biti uloženo skoro milijardu eura

U narednih pet godina ukupna državna ulaganja u infrastrukturu na sjeveru iznosiće 984 miliona eura, s tim što će veliki dio biti usmjeren na izgradnju ski-centara, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

SDP će stati na kraj kockarskoj ekonomiji

Socijaldemokratska partija (SDP) će, ukoliko poslije 16. oktobra bude na vlasti, stati na kraj kockarskoj ekonomiji i pokrenuti promišljen razvoj crnogorske privrede, kazao je Dnevnim novinama kandidat za poslanika te stranke Filip Miloš. On naglašava da će SDP, pored ostalog, nastojati da razvije sektor malih i srednjih preduzeća i spriječi dalje neplaćanje poreskih obaveza.

Stvoren ambijent koji sam po sebi privlači kapital

Poslovni ambijent u Crnoj Gori se tokom proteklih godina transformisao, pretvarajući njeno tržište od nezanimljivog i naizgled rizičnog za ulaganja do onog u kojem danas postoji niz najpoželjnijih faktora za razvoj biznisa.

Dan

Žičara ne radi

Direktor Centra za razvoj Durmitora Darko Stijepović tvrdi da je žičara na skijalištu Savin kuk na Durmitoru, vlasništvo Investiciono-razvojnog fonda, nakon poslednje havarije prestala sa radom prije oko mjesec.

Obnovili žalbu u Strazburu

Zbog neažurnosti u žalbenom postupku pred sudom u Strazburu bivši radnici nikšićkog Javorka i Šumskog preduzeća (ŠPAD) najavili su krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg advokata, prof. dr Blagote Mitrića.

Isplatio 4.000 eura svojim studentima

Kompanija 13. jul Plantaže isplatila je krajem prošle godine 4.000 eura NVO Unija studentskih organizacija, Univerziteta “Donja Gorica. Prema dokumentu sumarni izvještaj za dugovanja – potraživanja, u koji je “Dan” imao uvid, transakcija je izvršena 16. decembra prošle godine. U izvještaju je navedeno da se radi o novcu za mlade, koji je isplaćen po odluci. Predsjednik odbora direktora u kompaniji Plantaže je Veselin Vukotić, koji je i rektor na privatnom fakultetu, Univerzitetu “Donja Gorica.

Pobjeda

Crna Gora je veliko energetsko gradilište

Crna Gora je danas veliko energetsko gradilište. Nedavno smo obilježili početak radova na postavljanju podzemnog dijela kabla sa crnogorske strane, koji je sa pratećom infrastrukturom dio projekta koji radimo sa Italijom. Rade se vjetroelektrane, male hidrocentrale. Potpisali smo ugovor za blok II Termoelektrane Pljevlja… kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *