Njemačke kompanije spremne da kupe dionice Deutsche Bank?

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble je uzvratio na upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda o rizicima u bankarskom sistemu od “ultra-labave monetarne politike”.

Na početku sesije MMF-a i Svjetske banke, on je pozdravljajući generalnog direktora MMF-a Christine Lagarde, govorio protiv politike niskih kamatnih stopa i štampanja novca radi podsticanja ekonomskog rasta.

Ako je i sam MMF upozorio na posljedice ultralabave monetarne politike, mislim da je to znak nade da ćemo biti ozbiljniji prema onome što Banka za međunarodna poravnanja govori ponovo, ponovo i ponovo“, rekao je Schaeuble.

Te dvije stvari idu zajedno – globalna prezaduženost privatnog i javnog sektora, zajedno s ultralabavom monetarnom politikom – možda je jedan od rizika s kojim ćemo se morati uhvatiti u koštac čak i kad smo izvukli sve lekcije iz finansijske krize prije 10 godina“.

On je bio manje sretan komentarima Lagarde o problemima Deutsche Banke.

Lagarde je rekla da najveći njemački zajmodavac – kao i mnogi drugi – mora gledati na svoj poslovni model i svoju dugoročnu profitabilnost, kao i da brzo dođe do vansudske nagodbe s američkim regulatorima kako bi izbjegao potencijalno masivnu kaznu.

Loša nagodba je uvijek bolja od dobrog suđenja“, rekla je Lagarde za Bloomberg Television.

Nagodba bi … trebala osigurati sigurnost s kojom bi se banka mogla nositi i da li se to podudara s njenim odredbama ili ne. Dakle, što prije, to bolje“, dodala je.

Schaeuble je odgovorio da MMF i druge međunarodne institucije nisu zaduženi za nadzor evropskih banaka.

U izvještaju lista Handelsblatt navodi se da nekoliko njemačkih kompanija raspravlja o interventnom planu prema kojem bi kupili dionice Deutsche Bank, u vrijednosti nekoliko milijardi dolara, kako bi ojačala svoje rezerve. List je dodao da Berlin pozdravlja intervenciju privatnog sektora.

Dionice Deutsche Bank u petak su završile trgovanje sa rastom od 0,5 posto nakon što su izvori kazali da katarski investitori koji posjeduju najveći udio u Deutsche Bank ne planiraju da prodaju svoje dionice, te da bi mogli razmisliti o kupovini više dionica ako se banka odluči da poveća kapital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *