Među 50 najvećih firmi po prihodima Crna Gora na drugom mjestu u regionu

Dodajte komentar

Regionalni biznis portal SEEnews objavio je novu listu 100 najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi, na kojoj nema nijedne crnogorske, dok se na spisku 50 najvećih firmi po prihodima po stanovniku u prošloj godini našlo sedam crnogorskih.

Prema broju 50 najvećih firmi po prihodima, Crna Gora je na drugom mjestu u regionu, iza Slovenije.

Preduzeće sa najboljim rezultatima u Crnoj Gori je Elektroprivreda, koja je na ovogodišnjoj listi pala za jedno mjesto na 11. uprkos 0,6 odsto rasta prihoda po stanovniku. Lanac trgovina Voli Trade napredovao je za tri mjesta na 16. sa rastom prihoda od 9,3 odsto, navodi se u izvještaju.

Na listi top 50 su i Jugopetrol (22. mjesto), Merkator CG (31), HD Laković (38), Telekom (40) i Telenor (41). Prve četiri su slovenačke firme Petrol, GEN-I, Mercator, Holding slovenske elektrane.

Na listi 100 najboljih kompanija u JIE prva tri mjesta zauzimaju rumunske kompanije Automobile-Dacia, OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL, četvrti je Petrol Slovenija, peti Lukoil Neftochim Burgas Bugarska, šesta je hrvatska Ina, sedmi Aurubis Bulgaria, osmi rumunski Rompetrol Rafinare, deveti Kaufland Romania SCS i deseti hrvatski Konzum.

Na listi 100 najboljih koje se kotiraju na berzi iz Crne Gore su CKB (13. mjesto), EPCG (25), Telekom (52) i CGES (61). Prva je hrvatska Ina, drugi OMV Petrom Rumunija, treći Romgaz Rumunija,…

Među 100 najboljih banaka regiona je i crnogorska CKB na 90. mjestu. Prva je Zagrebačka banka, na drugom, trećem i četvrtom mjestu su rumunske Banca Comerciala, BRD So-ciete Generale, Banca Transilvania, dok je peta Privredna banka Zagreb.

Na listi 100 najboljih osiguravajućih kuća Lovćen osiguranje je zauzelo 56. poziciju, a Sava Montenegro 100. Na prvom mjestu je Zavarovalnica Triglav Slovenija, a na drugom Croatia osiguranje. Slijede slovenačke Adriatic Slovenia, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica i Zavarovalnica Maribor.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *