Vjetroelektrane sa Krnova će napajati 50.000 domaćinstava

Dodajte komentar

Svaka od 26 vjetroelektrana, koje su nedavno postavljene na brdu Krnovo kod Nikšića biće u funkciji početkom naredne godine, potvrdio je za Vikend novine direktor kompanije “Akuo energy Med”, koja je realizovala ovaj projekat, Emil Bakić.

Tačan datum puštanja u rad vjetroelektrana na Krnovu za sada nije poznat, jer to, kako ističe Bakić, najviše zavisi od vremenskih uslova.

Početkom sljedeće godine planirano je puštanje u rad vjetroelektrana. Međutim, sve zavisi od testova i uslova. Najviše od vremenskih uslova, ali možemo reći da će krajem januara, eventualno početkom februara naredne godine vjetroelektrane biti puštene u rad“, rekao je Bakić.

Najveći projekat u regionu

Projekat, vrijedan 140 miliona eura, koji su realizovale francuska kompanija Akuo energy i austrijska firma Ivicom Consulting, najveći je u regionu.

Ovo je najveći projekat vjetroelektrana u regionu. U Hrvatskoj smo nedavno realizovali projekat vjetroelektrana. Postavljeno je njih 14, dok je na Krnovu 26“, istakao je Bakić.

Za Akuo energy, tvrdi on, naša zemlja je jedno od najinteresantnijih područja.

Crna Gora akumulira vjetar, sunce i hidropotencijal. Potencijal je ogroman ne samo u vjetru, jer mi namjeravamo biti još dugi niz godina u vašoj državi. Pored nabrojanih zainteresovani smo i za projekat biomase. Biomasa je jako bitna jer šume se moraju čistiti i obnavljati, a to što ostaje od prerade se i te kako može iskoristiti i to na dva načina. Može se ložiti i koristiti za grijanje ili na drugi način industrijski iskoristiti“, objasnio je Bakić.

Prema njegovim riječima, zainteresovani su i za projekat “Krnovo 2”, koji podrazumijeva postavljanje novih vjetroelektrana na istoimenom brdu kod Nikšića.

Vidjećemo šta će biti s tim da ne prejudiciramo. Za sada je najvažnije da smo mi ovaj prvi projekat uspješno završili. Nakon puštanja u rad vjetroelektrane će moći da napajaju 50.000 domaćinstava. Međutim, za razliku od solarnih panela koji pune baterije, kod vjetroelektrana tek kada vjetar počne da duva direktno se u mrežu ubacuje energija“, kazao je Bakić.

Za Crnu Goru, smatra on, veoma je važan i projekat povezivanja energetskim kablom, koji uz vjetroelektrane može donijeti državi velike benefite.

Na forumu Balkana koji je održan 4. jula tema razgovora bila je energetska povezanost regiona. Energetski kabl nije prilika samo za Crnu Goru nego za cijelu regiju. Italija ima problem sa električnom energijom na jugu i mislim da Crna Gora može tu njima dosta pomoći, kao i države regiona koje im mogu višak električne energiju ponuditi“, ocijenio je Bakić.

Uskoro probni rad

Za izradu, dopremanje i instalaciju svih dijelova vjetroelektrane zadužena je bila američka kompanija General Electric. Projekat je, prema tvrdnjama, projekt menadžera za program i inženjering pomenute firme Saše Novaka urađen u skladu sa svim rokovima.

Ubrzo, prije loših vremenskih prilika treba da krenemo sa probnim radom kako bismo digli sisteme. Crna Gora je za General Electric, kada su u pitanju obnovljivi izvori električne energije, nova država. Ovaj projekat je jedan od najvećih koji realizujemo u ovoj godini. Imamo mi mnogo projekata sa manjim brojem vjetroelektrana, ali ovaj u Crnoj Gori je jedan od najvećih. Nakon ovog projekta moram reći da smo otvoreni za saradnju sa Crnom Gorom i ubuduće“, istakao je Novak.

U svaku vjetroelektranu, kako je Vikend novinama objasnio Novak, instalirana je savremena tehnologija.

Sada nam preostaje taj zadnji sprint, odnosno da pustimo vjetroelektrane u probni rad, podignemo sisteme i zaštitimo naše turbine vremenskih uslova. Imali smo multinacionalni tim i bilo je zadovoljstvo raditi na ovome projektu. Domaće firme su bile uposlene takođe i svi zajedno smo “veslali do krajnjeg cilja” koji je definitivno postignut jer su sve vjetroelektrane postavljene u roku“, zaključio je Novak.

Krnovo postaje turistička atrakcija

Projekat na Krnovu postao je i turistički aktuelan. S obzirom da su ovo prve vjetroelektrane u Crnoj Gori često se dešava da građani samoinici jativno obilaze Krnovo, a nedavno je čak jedan bračni par izgovorio sudbonosno DA na tom mjestu. Prema svim svjetskim analizama vjetroelektrane namaju nijedan štetni uticaj na turi zam neke države, već je u nekim mjestima zabilježen porast broja turista koji obilaze lokalitete na kojima su postavljene vjetroelektrane.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *