KAP će od marta proizvoditi 5.200 tona metala mjesečno

Dodajte komentar

Kompanija Uniprom, koja upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP), je potpisala dugoročni ugovor sa engleskom kompanijom Bawtry Carbon International Limited, liderom u sferi proizvodnje materijala koji se koriste za remont elektrolize, koja će sa crnogorskim kompanijama nastaviti rad na remontu ćelija elektrolize B.

“Trenutna proizvodnja KAP-a je 3.200 tona mjesečno, a od marta ćemo proizvoditi 5.200 tona tečnog metala iz elektrolize B, kada će 263 ćelije biti u funkciji”, saopštio je vlasnik Uniproma Veselin Pejović, tokom posjete KAP-a, ministra ekonomije Vladimira Kavarića.

Pejović očekuje da će kompletan remont elektrolize B biti završen do marta. Uniprom je sa englekom firmom Bawtry Carbon potpisao ugovor na deset godina, za kompletnu isporuku karbonskog materijala, za ćelije elektrolize.

Bawtry Carbon je ponosan na svoje partnerstvo sa Unipromom, u obezbjeđivanju  ugljeničnih proizvoda, kada je riječ o razmještanju 135  ćelija. Ono što će naša kompanija raditi u ovom partnerstvu je pružanje tehničke pomoći kako bi bili sigurni da razmještene ćelije rade efikasno i kontinuirano“, saopšteno je iz te engleske kompanije.

Oejović je najavio nove programe proizvodnje u preradi.

Mi već potpisujemo ugovor sa jednom austrijskom firmom za dva nova pogona bileta i silumina.Ta dva pogona trebali bi da budu gotova do kraja 2017. godine. Očekuje se da tada zaposlimo još 300 radnik“, kazao je Pejović.

Kavarić je naveo da KAP predstavlja razvojnu šansu za crnogorsku privredu.

KAP dokazao u poslednje dvije godine da može da funkcioniše bez ikakvih davanja iz budžeta i to se dešava prvi put od kada je KAP otvoren“, naglasio je Kavarić.

Uniprom organizuje proizvodnju aluminijuma u KAP-u od 19. jula 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *