Štiglic: Neke zemlje bi mogle da napuste eurozonu

Dodajte komentar

Italija i još neke zemlje mogle bi narednih godina da istupe iz eurozone, prognozira ugledni američki ekonomista i nobelovac Džozef Štiglic, koji za evropske ekonomske probleme krivi euro i njemačku politiku štednje.

Evropi nedostaje odlučnost za potrebne reforme poput uspostavljanja bankarske unije, uključujući zajednički program osiguranja depozita. Nedostaje joj i solidarnosti izvan granica pojedinih država, kazao je Štiglic za njemački dnevnik Die Welt.

“Pitanje je kako će eurozona izgledati za 10 godina. Jako su male šanse da će i dalje imati 19 članica. Teško je reći koje će zemlje još biti u njenom sastavu”, prenosi berlinski list Štiglicove riječi.

Ljudi u Italiji su sve više razočarani eurom. Italijani uviđaju kako zemja ne funkcioniše s eurom“, navodi Die Welt Štiglica.

Njemačka se, prema njegovim riječima, već pomirila s tim da će Grčka izaći iz eurozone. Pritom, Štiglic napominje da je već ranije savjetovao Grčkoj i Portugaliji da izađu.

Proteklih mjeseci u Njemačkoj je eskalirala zabrinutost za sudbinu eurozone zbog sve izraženijih strahovanja od napuštanja politike štednje u zemljama na jugu Evrope, te zbog labave monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i uspona radikalno desne njemačke stranke Alternativa za Njemačku.

Štiglic kaže da su euro i politika štednje u Njemačkoj krivi za evropske ekonomske probleme. Raspad zone zajedničke evropske valute odnosno njena podjela na sjeverni i južni dio jedine su realne opcije za oživljavanje posustale evropske ekonomije, smatra on.

Američki ekonomista smatra da zajednička evropska valuta pritiska evropsku ekonomiju u cjelini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *