IRF od osnivanja do danas plasirao 392,3 miliona eura

1 komentar

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, dr Zoran Vukčević, juče je održao prezentaciju finansijske podrške IRF-a u Opštini Danilovgrad, dok se prisutnima, takođe, u uvodnom izlaganju obratio i Predsjednik opštine, Branislav Đuranović.

Na pomenutom skupu g-din Vukčević je prezentovao uslove finansiranja IRF-a za ovu godinu istakavši da je IRF na tržištu prepoznat kao finansijska institucija koja nudi najpovoljnije uslove kreditiranja, uz stimulaciju sektora koji važe za najveće potencijale kada je u pitanju doprinos rastu i razvoju države Crne Gore.

IRF je od osnivanja do danas plasirao 392,3 mil € u crnogorsku privredu, dok je u 2016. godini finansirano 336 projekata ukupne vrijednosti 82,3 mil €.

Svojim kreditnim linijama IRF finansira projekte za:

  1. Posebne ciljne grupe ( žene u biznisu, početnici u biznisu, mladi u biznisu, visokoškolci, IPARD like projekat),
  2. Podršku postojećim preduzećima za rast i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća kroz koje se želi podržati razvoj prioritetnih sektora (turizam, poljoprivreda, drvoprerada, proizvodnja, usluge, ICT sektor),
  3. Podršku likvidnosti u privredi,
  4. Podršku infrastrukturih projekata i projekata vodosnadbijevanja i projekata zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Kao što je poznato, IRF nastupa na tržište sa kreditnim linijama koje su namijenjene MMSP, preduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima, kao i sa finansijskim proizvodom – faktoring (kratkoročno finansiranje), sa najpovoljnijom kamatnom stopom u regionu od 0% do 4,5% na godišnjem nivou, uz maksimalan iznos kredita do 3 mil €, sa rokom otplate do 12 godina (uključujući g.p.) uz mogućnost korišćenja grace perioda do 4 godine (odnosno rokom otplate do 15 godina uz mogućnost korišćenja grace perioda do 5 godina za infrastrukturne projekte i programe zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije).

Pored stimulacija koje se odnose na manje razvijene opštine, na preduzeća koja redovno izmiruju poreze, za projekte čijom se realizacijom obezbjeđuje zapošljavanje više novozaposlenih, IRF je u saradnji sa EIB-om obezbijedio i dodatne stimulacije za ona preduzeća koja zaposle mlade ispod 30 godina i za te namjena kamatna stopa je niža od 0,10% do 0,30%.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *