Bankar blizak Putinu kupio banku u Srbiji

Dodajte komentar

Novi vlasnik Marfin banke u Srbiji je češka Expobanka, čiji je većinski vlasnik Igor Vladimirovič Kim, ruski biznismen blizak Vladimiru Putinu.

Zvaničan ugovor o kupoprodaji potpisan je 30. septembra. Njime je precizirano da češka banka kupuje 99,09% udjela u akcijskom kapitalu, kao i 72,5% akcija Marfin banke.

Posle deset godina prisustva u Srbiji, Ciprus popular bank prodaje udio u Marfin banci a.d. Beograd slijedeći transparentan internacionalni tenderski proces u kojem su učestvovala četiri međunarodna investitora”, izjavio je Kris Pavlou, specijalni administrator Ciprus popular banke, i dodao da ga je novi vlasnik banke, Expobank CZ informisao “da ima dugpročne planove da razvija Marfin banku u Srbiji”.

Na sajtu češke Expobanke navedeno je da je Igor Kim predsjednik nadzornog odbora od septembra 2014. Ujedno se ističe da je on većinski vlasnik banke, da je riječ o strateškom investitoru aktivnom u ruskom i evropskom bankarskom sektoru sa više od 20 godina uspješnog poslovnog iskustva.

Da bi se ova kupoprodaja okončala, prema navodima iz Marfin banke, neophodna su još odobrenja nadležnih institucija u Srbiji, Češkoj Republici i na Kipru.

Marfin banka lane je upisala minus od 837 miliona dinara. Loše poslovanje nastavljeno je i u ovoj godini, i na dan 30. jun banka je ostvarila gubitak od 163,9 miliona dinara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *