Problematični krediti u Evropi iznose oko 900 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropskim bankama su neophodne hitne i sveobuhvatne akcije kako bi se izborile sa naslijeđem prekomernih loših kredita i neefikasnim poslovnim modelima koji im prijete ostvarenjem preniskih profita, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond.

U najnovijoj procjeni globalne finansijske stabilnosti, MMF navodi da slaba profitabilnost u uslovima niskih kamatnih stopa i niskog privrednog rasta može vremenom da podrije odbrambeni štit evropskih banaka, što bi ugrozilo njihovu sposobnost pružanja podrške ekonomskom oporavku i oslabilo bi stabilnost, prenosi agencija .

U eurozoni, ogroman nivo loših kredita i strukturne kočnice po profitabilnost zahtijevaju hitne i sveobuhvatne akcije. Smanjenje nivoa problematičnih kredita i rješavanje problema manjka kapitala u slabim bankama je prioritet“, navodi se u izveštaju Fonda.

Prema podacima MMF-a, iznos problematičnih kredita u Evropi i dalje iznosi oko 900 milijardi eura.

Uprkos slabosti u Evropi, MMF je zaključio da su rizici po globalnu finansijsku stabilnost “splasnuli” od posljednjeg izvještaja te institucije iz aprila.

Kako poručuje MMF, oporavak cijena nafte je pomogao pojedinim tržištima u razvoju, a strah od ekonomskog usporavanja Kine su ublažile podsticajne mjere zvaničnog Pekinga namijenjene pružanju podrške privrednom rastu.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *