MMF nam prognozira rast od 5,1 odsto

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond očekuje da crnogorska ekonomija u ovoj godini ostvari rast od 5,1 odsto, navedeno je u jesenjem izvještaju ove finansijske institucije.

U najnovijem izvještaju MMF je povisio prognoze iz aprila, kada je za crnogorsku ekonomiju prognozirao rast od 4,7 odsto. Za narednu godinu prognoza rasta je 3,6 odsto. Inflacija će u ovoj godini iznositi jedan, a u narednoj 1,4 odsto. Deficit tekućeg računa procijenjen je na 10,3 odsto BDP-a za ovu godinu, za narednu 11,8, a za 2021. godinu 6,8 odsto.

Za svjetsku ekonomiju MMF u u ovoj godini predviđa rast od 3,1, a u narednoj 3,4 odsto, pa su ocijenili da svjetska privreda zapravo tapka u mjestu. Direktor istraživačkog sektora u MMF-u Moris Obsfeld kaže da je rast na globalnom nivou slab, a dodatna barijera je slabiji od očekivanog rast američke ekonomije.

Procjena ovogodišnjeg rasta najveće svjetske ekonomije snižena je na 1,6 odsto, što je 0,6 procenata manje nego u julu. Projekcije rasta EU poboljšane su za 0,1 procenat za ovu i za narednu godinu. U ovoj godini očekuje se rast od 1,7 odsto.

SB prognozirala rast 3,2 odsto

Svjetska banka je nedavno u svojim prognozama za crnogorsku ekonomiju projektovala rast od 3,2 odsto u ovoj godini, isto kao i u prošloj. Prognozirano je da će rast dostići 3,6 odsto u 2017. godini. Iz SB su upozorili da je zbog povećanja zarada u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja, kao i najavljenih novih javnih investicija malo vjerovatno da će Crna Gora spustiti javni dug na 60 odsto BDP-a u narednih pet godina.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *