Koliko država prihoduje od bisera našeg turizma?

Dodajte komentar
Hotel Splendid

Nakon vijesti da se u septembru povećao, čak za 90 broj, kompanija kojima su zbog duga prema državi blokirani računi raduje vijest da od nekih kompanija ipak država dobro prihoduje. Takve su Porto Montenegro i Montenegro stars hotel group.

Koliko koristi ima Crna Gora od kompanije Porto Montenegro ili Montenegro stars hotel groupe?

Pr menadžer Porto Montenegro Danilo Kalezić za portal Antena M kaže da je Porto Montenegro projekat koji se iz dana u dan razvija. Dodaje da zato nemaju ujednačene godišnje cifre koje uplate u državni budžet. Bitno je da uplaćuju, međutim, i to ne malo kaže Kalezić:

Od početka projekta zaključno sa 31.08.2016. na ime poreza, taksi i ostalih naknada namjenjenih opštini Tivat u državnoj kasi isplaćeno je 29 miliona eura i to: Opštini Tivat 7,9 miliona eura, Regionalnom vodovodu 1,6 miliona, Javnom preduzeću Morsko dobro 2, 3 miliona, Agenciji za zaštitu životne sredine 1, 1 milion i prema ostalim porezima i nadoknadama 16, 1 milion eura”, istakao je Kalezić.

Ono što, međutim brojni Tivćani ali i svi koji posjete Tivat mogu da primijete jeste investicioni bum. To predstavlja jedan od najvažnijih zamajaca društveno-ekonomskog razvoja opštine kaže Kalezić. Upitan koliko Opština ubira od vezova na jahte Kalezić kaže:

Teško je kvantifikovati porez koji plaćamo na nivou jednog veza. Jedini procenat koji se direktno primjenjuje je 7 % PDV-a. Ostalo su porezi I naknade koje se plaćaju na nivou pravnog lica ali su nastali na osnovu prihoda od izdavanja vezova. To su porez na ostvarenu dobit, zakup vodene površine koji se plaća Morskom dobru prema svakoj od 450 jahti odnosno vezova u Marini Portomontenegro, porezi koji se plaćaju po osnovi zaposlenih u marini i prirez na porez na dohodak fizičkih lica koji ide u korist opštine Tivat”, istakao je on.

Suvlasnik kompanije Montenegro stars hotel group i vlasnik Splendida Žarko Radulović kaže da je od 2009. cifra koja se uplaćivala u budzet bila na nivou preko 3 miliona eura odnosno 20,13 % od ukupnih prihoda.  Radulović kaže da je ta cifra 205. godine porasla.

2015. smo se popeli na 4 miliona 175 hiljada što je 23,08% od ukupnih prihoda izdvajanje za opštinu i državu. Svake godine sve više smo uplaćivali. Od 2009. kad je bilo 3 miliona i 151 hiljada do 2011. kada smo skoro za million eura više opterećenja imali, a 2013. 4 miliona i 592 hiljade,” istakao je Radulović.

Radulović dodaje da iz godine u godinu bilježe rast broja noćenja i izdvaja interesantne podatke.

Po svakom noćenju mi plaćemo od 2009. 24 eura a od 2015. ta je cifra porasla euro. Znači svaki gost koji zanoći o toga ide 24 eura državi”, navodi on.

Osim novca koji se slio u budžet, te kompanije doprinijele su povećanju broja stanovnika na primorju, zaključio je Radulović.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *