Savjeti iz Googlea: Kako da sigurno prođete razgovor za posao?

Dodajte komentar

Neuobičajeno, ali ne i zanemarljivo – zašto treba da obratite pažnju na radni sto ispitivača na intervjuu za posao?

Visoka stopa nezaposlenosti je naša realnost. Kada se ukaže prilika za zaposlenje, treba je iskoristiti. Ipak se pokazalo da je jedan od najvećih problema razgovor za posao. Jedan od glavnih HR stručnjaka u Googleu dao je svoje savjete. Vrijedni su pažnje jer dolaze od osobe koja zapošljava radnike za jednu od najvećih kompanija današnjice.

1. Predvidite budućnost

Vi možete da predvidite 90% pitanja koje ćete dobiti. Tri grupe pitanja mogu da se izdvoje.

  • Zašto želiš ovaj poaso?
  • Koji je najteži problem koji si riješio?
  • Ako vam ne pada na pamet ništa drugo, izguglajte “najčešća pitanja na intervjuu”. Onda napišite top 20 pitanja za koje mislite da ćete ih dobiti.

2. Isplanirajte svoj nastup

Za svako pitanje napiši svoje odgovore. Da, to jeste teško i naporno, ali tako ćete lakše da zapamtite, što je važno. Uostalom, želite da vaši odgovori budu automatski, brzi, da ne zamuckujete. Ne želite da razmišljate o svom odgovoru za vrijeme intervjua. Tako da, pišite.

3. Imajte rezervni plan

Zapravo, za svako pitanje napišite tri odgovora. Zašto tri? Trebaju vam različiti, ali jednako dobri odgovori za svako pitanje zato što se prvom ispitivaču možda neće dopasti vaša priča, pa ćete onda željeti da drugi čuje drugačiju priču. Na taj način praktično postajete sopstveni advokat.

4. Dokažite se

Na svako pitanje morate da odgovorite sa pričom koja dokazuje da uradite ono što su vas pitali da li možete da uradite. Na pitanje “kakvi ste kao lider?” može da se odgovori sa: “Ja sam saradnički nastrojen/odlučan/i tome slično lider. Dozvolite mi da vam ispričam kada sam ja…”. Takav odgovor uvjek govori o činjenicama koje dokazuju ono što ste vi.

5. Svi ovi predlozi vam ne pomažu da smislite odgovore na pitanja?

Pogledajte oko sebe. Fokusirajte se na ispitivača. U prvih 10 sekundi, da li ima ičega u prostoriji ili oko njih što možete da primijetite i da napravite konekciju? Knjiga na polici? Porodična fotografija? Slika na zidu? Pročitajte ispitivača: da li je njegov govor tijela otvoren ili zatvoren? Da li su umorni i treba da ih nekako “podignete”? Da li im se dopada vaš odgovor ili treba da idete u drugom smjeru?

Dobro se pripremite!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *