Paris Motor Show 2016: Električna revolucija na cestama

Dodajte komentar

Pad troškova baterija za električne automobile i Volkswagenov skandal sa dizelskim motorima izazvali su revoluciju na cestama.

Na Pariškom sajmu automobila dominiraju prototipovi električnih automobila i planovi za njihovu proizvodnj.

Toyota je otkrila da je počela s fazom ukidanja dizel motora, dok u Renaultu očekuju da dizelaši nestane iz većine njihovih evropskih automobila zbog troškova ispunjavanja oštrih standarda emisija gasova.

Izvršni direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn rekao je da će dizelski motori neizbježno postati skuplji, što ih isključuje za male automobile: “Mi ćemo morati staviti više tehnologije, mi ćemo morati staviti više uređaja, a što znači da će cijene automobila ići naviše“.

On je rekao je da je posljedica toga “da je dizel manje konkurentan (u poređenju s drugim tehnologijama). Zato svjedočimo smanjenju dizela”.

Alex Goy, viši urednik u Carfection.com i Theroadshow.com, objasnio je zašto su električni automobili postali popularni vozačima: “Oni su jeftiniji za vožnju, a ponekad su jeftiniji za kupiti, jer mogu biti podržani državnim potporama, te mogu biti održiv izvor prevoza. A s naglaskom na okolinu i ekonomiju, postaje sve važnije za bradnove da donesu nešto izvan onoga što je trenutno na tržištu.

Za Volkswagen to je posebno važno tržište jer pokušava da obnovi svoj ugled nakon prošlogodišnjeg skandala sa varanjem na testovima emisija.

Najveći evropski proizvođač automobila sada ima planove za plasman na tržište 30 miliona električnih vozila u sljedećih nekoliko godina, u nadi da će postići godišnju prodaju od dva do tri miliona električnih automobila do 2025.

Još u junu, predsjednik Uprave Volkswagena Matthias Müller, najavio je velike investicije u električne i samovozeće automobile.

Jürgen Stackmann, izvršni direktor za prodaju i marketing u VW-u, izjavio je da će novi automobili imati raspon 400-600 kilometara, tako da će se zapravo ponašati kao normalni automobili.

Želimo da dovedemo automobil u proizvodnji u tri i po godine, do 2020. godine, po cijeni koja je ista sa dobro opremljenim Golf dizelom. Vjerujemo da ćemo biti prva kompanija koja će prodati milion električnih automobila godišnje“, kazao je Stackmann.

On je i dodao da će kompanija paralelno sa proizvodnjom električnih automobila nastaviti s ulaganjima u čiste dizelske i čiste benzinske automobile u budućnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *