Deutsche banka oporavila azijske berze

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje oporavku dionice Deutsche banke i cijelog bankarskog sektora i dobrim ekonomskim pokazateljima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 1,2 posto.

U Kini se zbog praznika ne radi cijele ove nedjelje, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,8 posto, nakon što je u proteklom tromjesečju skočio 8,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, što se zahvaljuje oporavku finansijskog sektora, ponajviše dionice Deutsche banke.

U petak je cijena dionice Deutsche banke skočila 14 posto, nakon napisa da je najveća njemačka banka blizu nagodbe s američkim vlastima u iznosu od 5,4 milijarde dolara.

Danima je ta banka bila pod pritiskom zbog prvotnog zahtjeva američkog ministarstva pravosuđa da plati 14 milijardi dolara kazne u sklopu istrage o svojedobnoj prodaji loših hipotekarnih hartija od vrijednosti.

Deutsche banka ima značajne trgovinske veze sa svim najvećim finansijskim kućama u svijetu, a MMF je tu banku među svim ostalima nazvao najvećim potencijalnim rizikom za globalni finansijski sistem.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i solidnim pokazateljima iz Kine, koji bi mogli značiti da se razdoblje usporavanja druge po veličini svjetske ekonomije bliži kraju.

S druge strane, cijene nafte su pale nakon snažnog rasta prošle nedjelje podstaknutog odlukom OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 0,5 posto, na 49,93 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 47,98 dolara.

A na valutnim je tržištima u fokusu britanska funta, koja je pod pritiskom nakon što je u nedjelju premijerka Theresa May najavila da će Britanija do kraja marta iduće godine započeti pregovarački proces o izlasku iz EU-a.

Kurs britanske funte zaronio je jutros na 1,2902 dolara, najniži nivo od polovine avgusta.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara blago je porasla na 101,40 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 101,30 jena.

Dolar je blago ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa se tečaj eura spustio s 1,1240 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,1230 dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *