HETA zatražila ocjenu ustavnosti zakona o švajcarcu

1 komentar

HETA je podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona Ustavnom sudu saopštenoje Pobjedi iz ove faktoring kompanije.

Parlament je ovaj zakon, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DF-a Nebojša Medojević, jednoglasno usvojio 5. septembra ove godine. Zakon, podsjetimo, omogućava i svim građanima koji imaju kredite ne samo kod banke nego i faktoring kompanije HETA ili su ih otplatili prije vremena da mogu da ih konvertuju po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje. Dogovor oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio korigovane amandmane DPS-a. Sastavni dio zakona postao je amandman DPS-a, koji se odnosi na to da se klijentima ne obračunava zatezna kamata. Dogovoreno je i da HETA ne može obračunavati kamatu.

Odmah nakon što je parlament usvojio zakon iz austrijske Adiko banke (bivše HAAB) koja je davala ove kredite, dopisom su upozorili predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da su zabrinuti i najavili da će tražiti odštetu i međunarodnu arbitražu, odnosno tužiti državu Crnu Goru.

Iz HETE su juče redakciji Pobjede kazali da su pravni eksperti kompanije, nakon detaljnog tumačenja Zakona, preduzeli sve neophodne i raspoložive pravne radnje u cilju zaštite interesa HETA grupe, a sve u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore.

Osim ukoliko Ustavni sud ne odloži primjenu, HETA Asset Resolution radi na sprovođenju Zakona. Trenutno, HETA je u fazi prikupljanja i obrade podataka obuhvaćenih ugovora o kreditu“, kazali su iz ove kompanije.

Oni su dodali da trenutno rade na procjeni daljih pravnih koraka.

Predlagači zakona i klijenti ko ji su kod HAAB, sada Adiko banke uzeli kredite, podsjetimo, smatraju da bankari nemaju šansu. Oni su rekli da nijesu zabrinuti najavama arbitraže i predstavki Ustavnom sudu, jer je, kažu, zakon i pravda na njihovoj strani.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Heta nije faktoring kompanija nego samo mjesto za parkiranje losih kredita iz banke. Bilo bi dobro da se stvarno bave finansiranjem jer bi onda manje spinovali kada trebaju ozbilojno da rade.

    Ali, dobor je da su pokrenuli postupak koji je unutart zakonskih mogucnosti. Za nadati se da su umjeli da napisu propise bez pozivanja na nepostojece i izmisljene propise.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *