Južno od Kaira niče nova prijestolnica Egipta vrijedna 45 milijardi dolara

Dodajte komentar

Egipatska vlada odlučna je u namjeri da usred pustinje, nekih 45 kilometara jugoistočno od Kaira, sagradi novu prijestolnicu. Ovaj projekat bi mogao koštati najmanje 45 milijardi dolara, dok će i Kina učestvovati u finansiranju.

Radovi su na vojnoj zemlji veličine 700 kvadratnih kilometara već počeli, a novi grad bi mogao biti dom za pet miliona ljudi. Rok za završetak izgradnje je 2021. godina.

Mnogi se, uzimajući u obzir lošu ekonomsku situaciju u kojoj se Egipat trenutno nalazi, pitaju odakle zemlji toliko novca za jedan ovako ambiciozan projekat. Kineska kompanija Fortune Land Development objavila je kako ulaže čak 20 milijardi dolara u ovaj projekat.

Pored ovoga, ovo kinesko javno preduzeće finansiraće i izgradnju 14 vladinih zgrada, trgovačku zonu, kao i najveću konferencijsku salu na tlu Afrike sa 5.000 mjesta.

U toku su i pregovori dvije zemlje o izgradnji univerziteta u novom gradu, a uloga Kine u ovom projektu samo je još jedan u nizu primjera kako ovaj azijski gigant iskorištava svoje bogatstvo kako bi proširio uticaj širom svijeta.

U projekat su uključene i arapske javne građevinske kompanije koje se slažu kako je ovakvo nešto trebalo biti izgrađeno još prije 20 godina, s obzirom na to da Kairo postaje premali te kako u njemu već živi trećina cjelokupne egipatske populacije.

Novi centar življenja uveliko bi olakšao vladi Egipta, premjestio bi mnoga radna mjesta, naročito državne institucije i otvorio nova. Egipat ima problema sa sedam miliona ljudi koji su kao službenici zaposleni u javnim institucijama, a novi grad bi napravio prostora za privatno preduzetništvo.

Na pustinjskom gradilištu već je sagrađeno nekoliko stotina stambenih zgrada, hiljade radnika ubrzano radi na izgradnji putne i druge infrastrukture, a zvaničnici neimenovani grad već nazivaju novom administrativnom prijestolnicom Egipta.

Neke od glasina koje su se pojavile nakon što je najavljena gradnja nove administrativne prijestolnice i preseljenje mnogih državnih institucija u njega, uključujući i Predsjedničku palatu koja se nalazi na trgu Tahrir, jesu demonstracije koje su se tokom godina događale, a u slučaju novih pobuna, vladine institucije koje se nalaze usred Kaira, mogle bi postati laka meta bijesnih pobunjenika.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *