Goldman Sachs: Odluka OPEK-a poskupljuje naftu za 10 dolara

Dodajte komentar

Odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji proizvodnju nafte bi mogla podići cijenu “crnog zlata” za čak 10 dolara po barelu, saopštila je danas američka investiciona banka Goldman Sachs, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Plan o smanjenju proizvodnje na nivo u rasponu od 32,5 do 33 miliona barela dnevno će vjerovatno pružiti podršku cijenama, barem na kraći rok”, navodi se u izvještju Goldman Sachs-a, koji je, uprkos tome, zadržao svoju projekciju cijena nafte za 2016. godinu i za narednu godinu.

Neizvjesnost na tržištu će, kako poručuju iz banke, potrajati i u narednim mjesecima, a proizvodne kvote još uvjek mogu biti premašene, čak i ako se najnoviji predlog ratifikuje na formalnom zasijedanju OPEK-a u novembru.

Članice OPEK-a proizvode više od 40 odsto svjetske nafte, tako da koordinisano rezanje proizvodnje može imati direktnog uticaja na odnos između globalne ponude i tražnje, navodi njujorška agencija.

Iz američke banke Sitigrup poručuju da još nisu predstavljeni detalji o proizvodnim kvotama svake članice, što će, kako kažu, izazvati “ozbiljan spor”.

Sitigrup predviđa da će se do kraja godine ceijne nafte kretati u rasponu od 40 do 50 dolara za barel, dok će cijena nafte tipa “brent” porasti na 60 dolara za barel u 2017. godini.

Goldman Sachs prognozira cijenu od 43 dolara za barel u tekućoj godini, i skok na 53 dolara za barel u narednoj godini.

Na trgovanju u Aziji, nafta WTI je jutros pala za sedam centi, na 46,98 dolara za barel, dok je “brent” oslabio za 18 centi na 48,51 dolar.

Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *