“Stari mediji će izumrijeti ako se ne dogovore s Googleom i Facebookom”

Dodajte komentar

Izvršni direktor njemačkog izdavača Axel Springer, Mathias Döpfner, je u intervjuu za Financial Times upozorio da će tradicionalni mediji izumrijeti ako ne dođe do sporazuma između starih medija i tehnoloških kompanija.

Döpfner već duže vrijeme pokušava da podstakne Evropsku komisiju na usvajanje nove regulative o autorskim pravima, na temelju kojih bi mediji mogli od internets platformi poput Googlea i Facebooka dobijati naknadu za korištenje njihovog sadržaja. “Ako ne dođe do promjene pravnog okvira i promjene stava tech kompanija”, upozorio je, “posljedice za izdavače i društvo u cjelini mogle bi biti prilično razorne.”

Rat s Googleom

Ako ne pronađemo ozbiljan biznis model za pretraživače i ako nemamo biznis model za društvene mreže, broj onih koji stvaraju sadržaj počeće rapidno da pada”, kaže Döpfner. “Doći će do toga da imamo monopol na distribuciju sadržaja, koji će biti pod uticajem onoga što generišu korisnici te profesionalnog sadržaja koji će stvarati komercijalni igrači”, smatra.

Kao šef vodeće evropske medijske grupacije, Döpfner već godinama zagovara postavljanje novog regulatornog okvira koji će zaštititi izdavače.

U 2014. godini napisao je otvoreno pismo tadašnjem predsjedniku uprave Googlea Ericu Schmidtu u kojem je priznao da se on boji Googlea te uporedio borbu između novih i starih medija s borbom Davida i Golijata. Internet div je godinama u ratu s velikim evropskim izdavačima jer su na Google Newsu uz njihove linkove objavljivali isječke članaka, što su izdavači smatrali krađom sadržaja radi obogaćivanja Googleove ponude.

Godinu dana prije objave njegovog otvorenog pisma, njemačka je vlada pokušala da uvede zakon prema kojem bi Google morao da plati medijskim kućama naknadu za prikazivanje njihovog sadržaja.

Okretanje digitalnim medijima i američkom tržištu

Google se u tom sporu postavio dosta agresivno. Jednostavno su uklonili iz rezultata pretraživača naslove za koje je tražena naknada, što je rezultiralo 85-postotnim padom prometa na Axel Springer online izdanja. “U toku su vrlo konstruktivni razgovori s Facebookom i Snapchatom. Oni razumiju nužnost zdravog ekosistema. Naučili su iz grešaka koje je pravio Google”, tvrdi Döpfner.

Axel Springer jedna je od najvećih evropskih medijskih grupacija s portfolijom brendova u kojem se nalaze Bild, Welt, Fakt i drugi te koja zapošljava 15 hiljada ljudi. U pokušaju smanjivanja zavisnosti od tradicionalnog tržišta štampanih medija i generalno, evropskog tržišta, počeli su žestoko da investiraju u digitalne startupove i i preuzimati nove medije u Sjedinjenim Državama.

Telegram

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *