Američke privredne komore regiona na skupu u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Američka privredna komora u Crnoj Gori – AmCham Montenegro organizovala je dvodnevno okupljanje Američkih privrednih komora iz regiona, kojem su, pored domaćina, prisustvovali izvršni direktori komora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Kako je saopšteno Portalu Analitika, okupljanje je rezultat regionalne inicijative za saradnju koja je pokrenuta 2013. godine, a koja ima za cilj jaču saradnju između Američkih privrednih komora u cilju razmjene iskustava i najboljih praksi, kao i unapređenje sveukupnog poslovnog ambijenta u zemljama Zapadnog Balkana.

Zemlje regiona koje još uvijek nisu dio Evropske unije se susrijeću sa istim ili sličnim poslovnim izazovima. Stoga je i prirodno nastojanje da Američke privredne komore, kao kolektivni glasovi biznisa u tim zemljama, na regionalnom nivou bliže sarađuju, dijele najbolje prakse i preporuke kako bi u krajnjem doprinijeli unaprijeđenom poslovnom ambijentu i učinili region atraktivnijim za investitore – rekao je izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori dr Marko Miročević.

Prvi dan posjete iskorišćen je da bi se razgovaralo o konkretnim aktivnostima pojedinačnih Komora, ali i izazovima sa kojima se susrijeću u radu, kao i izazovima sa kojima se susrijeću kompanije koje posluju u regionu. Takođe, dogovorene su aktivnosti u cilju unapređenja saradnje i pružanja što kvalitetnijih usluga kompanijama članicama koje mogu imati direktne benefite za svoje poslovanje koristeći regionalnu mrežu.

Direktori AmCham-ova regiona su svoj drugi zajednički radni dan proveli u posjeti trenutno najvećim projektima na teritoriji opštine Tivat, kompanijama Luštica Development i Adriatic Marinas – Porto Montenegro. Predstavnici kompanija su sa gostima razgovarali o projektima koje vode i razlozima za ulaganje na ovom tržištu, ali i o specifičnostima poslovne klime u Crnoj Gori. Upoznavanjem kompanija članica pojedinačnih AmCham-ova stvara se jasnija slika o projektima koji se realizuju u regionu, ali i konkretnim izazovima sa kojima se investitori susrijeću u procesu realizacije svojih projekata. Crna Gora je peta država regiona koja je organizovala ovaj već tradicionalni susret u okviru regionalne inicijative. Domaćin narednog sastanka u 2017. godini bićeAmCham Bosna i Hercegovina. Inače, Američke privredne komore dio su globalne mreže koju čine 117 AmCham-ova, u okviru koje je na evropskom nivou osnovana organizacija AmCham u Evropi – navode iz ovog udruženja privrednika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *