Hoće li biti prodata austrijska UniCredit banka?

Dodajte komentar

Investiciona banka Mediobanca savjetuje u svojoj studiji UniCredit grupi prodaju UniCredit Bank Austria.

Prodaja austrijske podružnice navodno je dio novog poslovnog plana italijanske bankarske grupe koji bi mogao uslijediti nekoliko sedmica nakon objave kvartalnih rezultata 8. novembra.

Mediobanca smatra da bi prodaja austrijske podružnice imala pozitivan efekat na odnos temeljnog kapitala CET 1, uz eventualnu prodaju ostalih ulaganja, poput preostalog udjela u online brokeru Fineco, navodi se u izvještaju.

Predsjednik Uprave UniCredita Jean-Pierre Mustier je prodao deset posto dionica Fineca nakon što je preuzeo dužnost u julu, a za kupovinu preostalog dijela je navodno zainteresovana Banca Generali.

Zajedno s racionalizacijom maloprodajnog poslovanja minhenske podružnice Unicredit HVB, prodajom Bank Austria i smanjenjem troškova u Italiji italijanska bankarska grupacija mogla bi povećati kapitalni odnos CET 1 za 210 baznih bodova.

U međuvremenu su se iskristalizovali mogući kupci divizije za upravljanje imovinom Pioneer. Prema informisanim krugovima, francuska investiciona kompanija Amundi, italijanska osiguravajuća kompanija Assicurazioni Generali i konzorcijum koji uključuje Poste Italiane su najizgledniji kandidati za preuzimanje. UniCredit očekuje od ove prodaje najmanje tri milijarde eura.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *