Hrvatskoj potrebno 3000 građevinskih radnika

Dodajte komentar
Ilustracija

Hrvatskim građevinarima potrebno je 3.000 stranih radnika kako bi nadoknadili odliv kvalifikovanih radnika iz Hrvatske.

Ovo je procjena koju je u četvrtak iznijela Hrvatska privredna komora (HGK).

“U zadnje vrijeme primjetan je velik odliv kvalifikovanih radnika iz Hrvatske, posebno zidara, tesara, armirača, keramičara i sličnih zanimanja”, navodi se u saopštenju HGK.

Potpredsednica HGK-a za građevinarstvo, saobraćaj i veze Mirjana Čagalj upozorava da nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više postaje ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga građevinarstva, ali i privrede u cjelini.

“Uprkos redovnom oglašavanju i traženju radne snage preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i učestvovanju na sajmovima poslova, poslodavci nikako ne mogu da nadomjeste radnike koji su otišli, jer na tržištu rada u Hrvatskoj jednostavno nema dovoljno takvih radnika”, ističe Čagalj.

Dodaje da kompanije zaposlene koji su otišli ne mogu da nadomjeste ni putem povjeravanja dijela poslova drugim izvođačima, jer su gotovo svi poslovni subjekti suočeni s problemom nedostatka radne snage.

Upozorava da je zadnjih nekoliko godina u građevinskom sektoru izgubljeno više od 53.000 radnih mjesta, a udio građevinarstva u BDP-u smanjen s 8,5 na 4,4 odsto.

Takođe, u posljednjih nekoliko godina obim građevinskih radova smanjen je za 46,6 odsto, vrijednost izvršenih radova za 49,3 odsto, broj završenih stanova za 69,2 odsto, a broj izdatih građevinskih dozvola niži je za 46,3 odsto.

“Građevinarstvo je gotovo prepolovljeno, a oporavak teško možemo da očekujemo bez uvoza radne snage kao vatrogasne mjere u ovom periodu dok se ne uspostavi pravo tržište rada u Hrvatskoj”, ističe Čagalj i kaže kako je rješavanje uvoza radne snage kao hitne mjere koje se dogodilo ove godine bio pozitivan pomak, ali da su kvote premale i nepravedno raspodjeljene.

Čagalj dodaje da je uvoz radne snage nužna mjera u kratkoročnom periodu, ali da je dugoročno potrebno stvoriti platformu za sistem obrazovanja uz rad.

“Trenutno stanje na domaćem tržištu rada u građevinarstvu karakteriše niska stopa aktivnosti u odnosu na druge članice EU kao i jedna od najviših stopa nezaposlenosti uopšte. Hrvatsko građevinarstvo dodatno opterećuje ubrzano iseljavanje mladih i obrazovanih stručno osposobljenih kadrova”, upozoravaju iz Komore.

Prema podacima koje iznose, ukupni broj zaposlenih u 2015. u građevinarstvu bio je 86.740 tj. 6,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Ali, upozoravaju i na podatke da je u 2015. ukupan broj nezaposlenih građevinara u evidenciji HZZ-a u Hrvatskoj bio 21.394, dok je 2008. godine bilo 15.425 nezaposlenih u građevinarstvu. B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *