Fitch poboljšao rejting Slovenije

Dodajte komentar

Nakon bonitetnih agencija Moody's i Standard & Poors, i Fitch je podigao ocjenu Slovenije, i to za jedan bod, sa BBB + na A-, a izglede za rejting je označio stabilnim.

Među razlozima za podizanje rejtinga natrag u razred A u Fitchu su naveli ohrabrujuće kretanje u javnim finansijama, bankarskom sektoru i ekonomiji. U Fitchu su tako u obrazloženju pomenuli pad javnofinansijskog deficita s 15 posto BDP-a u 2013. na 2,9 posto BDP-a prošle godine. Ove godine, prema njihovim prognozama, deficit će pasti na 2,3 posto BDP-a, a do 2018. na 1,6 posto BDP-a.

Javni dug će se, prema očekivanju agencije s 83,2 odsto BDP-a na kraju 2015. godine smanjiti na 80,5 posto BDP-a. Pod pretpostavkom daljih mjera za uravnoteženje javnih finansija, postepenog povećanja ekonomskog rasta na oko četiri posto i nastavka razdoblja niskih prinosa na dug slovenske vlade, očekuje se da će javni dug do 2022. godine nazadovati na 72 posto BDP-a.

Drugi važan razlog za poboljšanje procjene je značajno poboljšanje stanja u bankarskom sistemu. Adekvatnost kapitala banaka je visoka, izvori finansiranja su mnogo stabilniji nego prije krize, udio loših kredita u odnosu na razdoblje prije sanacije banaka na kraju 2013. godine više je nego prepolovljen, iako je, prema Fitchu još uvijek visok.

U Fitch nglašavaju da Slovenija ima, uprkos kriznoj godini, visok BDP po stanovniku u odnosu na srednje vrijednosti država s ocjenama u klasi A. Stabilnost i snagu Sloveniji, prema mišljenju Agencije, pruža članstvo u eurozoni.

BDP će, u skladu s njihovim predviđanjima, ove godine porasti za 1,9 posto, što je nešto lošija prognoza od posljednje procjene slovenačke Kancelarije za makroekonomske analize i razvoj. U narednim godinama rast bi mogao biti malo veći od dva posto.

Indikator

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *