SSCG i Vlada prebijaju dugove

Dodajte komentar

Vlada je juče razmatrala informaciju da Savez sindikata Crne Gore traži poravnanje sa Vladom na ime međusobnih dugovanja kako bi se omogućio normalan rad ove radničke organizacije, prestanak blokada računa i isplatu obaveza prema zaposlenima u SSCG .

U narednom periodu ministarstva finansija i rada i socijalnog staranja treba da pripreme odgovor Savezu.

Vlada i SSCG su u periodu od 2000. do 2007. godine vodilu akciju u kojoj su omogućili isplatu minimalnih otpremnina od nešto manje od dvije hiljade eura žrtvama tranzicije radnicima koji su bez svoje krivice ostali bez posla a ni jesu dobili otpremnine.

SSCG je u tom poslu učestvovao pravljenjem spiskova radnika koji su im se javili i posredovanjem u podjeli novca kojeg je obezbijedila Vlada.

Međutim, nakon završetka te akcije, više stotina radnika je tužilo SSCG zbog toga što ni jesu dobili otpremnine. Sudovi su presuđivali u njihovu korist i skinuli sa računa SSCG više milion eura. Zbog toga je mjesecima račun SSCG bio u blokadi, nijesu mogli da isplaćuju zarade svojim zaposlenima niti ostale dugove. Istovremeno, SSCG je ostao dužan Vladi za poreze i doprinose 856 hiljada eura. U međuvremenu Vlada je iz dva puta kao poravnanje SSCG uplatila ukupno 308 hiljada eura.

U SSCG smatraju da je Vlada ovim uplatama prihvatila obavezu za cijeli iznos i da treba da plati i preostali dio od 711 hiljada eura.

Njihov predlog je da se ova međusobna dugovanja prebiju.

Ministarstvo finansija je ranije navodilo da je nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja, koje je i predložilo Vladi ovu akciju prije 16 godina. Međutim, ovo ministarstvo je smatralo da je nadležno Ministarstvo finansija.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *