Novi prijedlog EU: Roaming po domaćim cijenama bez ograničenja

Dodajte komentar

Evropska komisija je predstavila novi predlog o roamingu, po kojem bi korisnici mobilnih telefona u EU od juna iduće godine, roaming u tuđoj mreži plaćali po domaćim cijenama bez ograničenja.

Predhodni predlog, koji je propisivao rok od najviše 90 dana, Komisija je povukla zbog kritika.

Odlučili smo da više neće biti ograničenja u pogledu dana“, rekao je u Briselu potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, odgovoran za jedinstveno digitalno tržište.

Umjesto toga, Komisija predlaže novi pristup koji će umjesto vremenskog ograničenja uzeti u obzir prebivalište korisnika. Evropski korisnici će za upotrebu svojih mobilnih uređajea za pozive, tekstualne poruke ili Internet plaćati domaće cijene, a isto tako će imati puni pristup drugim pretplničkim uslugama, kao što je mjesečni prijenos podataka.

Komisija predlaže uvođenje jasnih garancija za mobilne usluge, s kojima će postojati mogućnost provjere načina upotrebe kako bi se spriječila zloupotreba sistema “roaminga kod kuće”. Među kriterijumima koji bi ukazivali na moguće zloupotrebe, predlog pominje nisku domaću upotrebu u odnosu na roaming i dugotrajno mirovanje SIM kartice, koja se koristi isključivo za potrebe roaminga. “Moramo spriječiti zloupotrebe“, rekao je Ansip.

Roaming bi prema uvjerenju Komisije bio namijenjen za one koji putuju.  U EU su inače vrlo različite cijene za mobilne usluge. Zloupotreba bi bila, ako bi kupili SIM karticu u državi članici s niskim cijenama, a zatim je koristili u drugoj državi članici u kojoj su cijene više, upozorio je prilikom predstavljanja novog predloga povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo Günther Oettinger. Drugi primjer zloupotrebe bio taj kada neko stalno živi u inostranstvu, ali održava pretplatu u zemlji porijekla.

Povjerenik je objasnio da pružaocui mobilnih usluga zloupotrebe mogu lako otkriti na temelju načina upotrebe kod pojedinih korisnika. U Komisiji takođe priznaju da to pitanje treba razraditi u detalje.

Oettinger je rekao da bi moguće povećanje administrativnih troškova za telekomunikacione kompanije, koje bi se u slučaju zloupotrebe bavile korisnicima, mogao biti problem. U tom kontekstu, on je upozorio da “iza svakog smartphonea neće stajati neko ko će ga nadgledati”.

predlog će sada biti ispitan od regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), kao i država članica i svih zainteresovanih strana. Konačni predlog bi trebao biti usvojen do 15. decembra, kako bi se omogućilo da se učinkovito ukinu dodatni troškovi roaminga 15. juna iduće godine.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *