Emitovanjem obveznicama će se popuniti rupe u budžetu

Dodajte komentar

Država je prihodovala iznos od oko 50 miliona eura od digitalne dividende, što predstavlja iznos za oko 25 miliona eura veći nego što je planirano budžetom za 2016. godinu, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Viskoka kamata

Nedostajuća sredstva u budžetu za 2016. godinu su planirana da se finansiraju zaduženjem u iznosu od 480 miliona eura.

U martu mjesecu, država se zadužila 300 miliona eura, emitovanjem obveznica na međunarodnom tržištu po kamati od 5,75 odsto.
Ministarstvo finansija nije prihvatilo ponudu nekoliko inostranih banaka iz jula mjeseca za zaduženjem od 180 miliona eura, zbog visoke kamate iznad pet odsto, kao i drugih nepovoljnih uslova koji su posljedica pada kreditnog rejtinga i rasta duga iznad 60 odsto bruto domaćeg proizvoda”, objasnili su u Ministarstvu finansija.

Hartije od vrijednosti

Ministarstvo finansija, zbog odbijanja rebalansa budžeta, koji su kako kažu u tom Vladinom resoru, pripremili sa velikim naporom, servisira sve obaveze, a nedostajuća sredstva, ukoliko se za tim javi potreba, obezbjeđivaćemo emitovanjem hartija od vrijednosti na domaćem tržištu.

Na taj način podstičemo aktiviranje slobodnih sredstva koja su u bankama, a i oživljavama berzu, kroz mogućnost trgovine eventualno izdatim obveznicama. Na domaćem tržištu postoj i interesovanje za izdavanjem državnih obveznica po kamati koja je znatno bolja nego ona koju smo imali u martu mjesecu od 5,75 odsto” zaključili su u Ministarstvu finansija.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *