Politiko: Pet razloga zbog kojih je Evropa tajno za Trampa

Dodajte komentar

Pažljivi posmatrači evropske politike primijetiće da se iza šokiranja zbog Trampovih izjava i njegovog ponašanja zapravo vidi mali smješak, piše “Politiko“.

Kako navode, teško da jedan dan prođe da neki visoki evropski zvaničnik ne izrazi zabrinutost zbog mogućnosti da Tramp pobijedi na izborima.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc tako je nedavno izjavio da bi Tramp bio problem ne samo za EU, već i za čitav svijet.

Osim toga, francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da zbog Trampa “želiš da povratiš“, dok je njemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer Trampa nazvao “propovjednikom mržnje“.

Nijedan evropski političar to neće reći javno, ali kada je riječ o Evropi, Trampovo prisustvo je rijetka šansa za emancipaciju od američkog uticaja“, piše “Politiko“.

Oni ističu da je napadanje Amerike decenijama bio mejnstrim i desnice i ljevice u evropskoj politici.

Od GMO ishrane, preko Gvantanama i dronova, do smrtne kazne. Evropski političari nikada nisu imali problem da nađu razloge da budu protiv SAD. Zapravo, loša strana uticaja SAD je jedno od rijetkih stvari oko koje evropski političari sa bilo kog dela političkog spektra mogu da se usaglase“, navodi “Politiko“.

Na primjer, tako se u Njemačkoj na protestima i ljevice i desnice mogu vidjeti parole na kojima piše “Ami (njemački sleng za Amerikance), idite kući“.

Kao što je EU britanskim političarima služila kao džak za udaranje i to naročito u mjesecima pre Bregzita, Sjedinjene Države imaju istu ulogu kod Evropljana.

Čak ni oni koji su za dublju posvećenost transatlantskim odnosima često ne mogu da odole tome da iskoriste SAD u retoričkoj borbi kojom žele da skrenu pažnju sa svojih nedostataka“, ističe “Politiko“.

Evropa nije Divlji zapad. Mi nismo Sjedinjenje evropske države. Različitiji smo u Evropi i jači“, izjavio je tako Žan Klod Junker prošle nedjelje.

“Politiko“ tu ističe da se većina Evropljana sa političkog centra generalno plaši posljedica Trampove pobjede i slabljenja transatlantskih odnosa, ali drugi su nanjušili priliku koja je previše dobra da bi bila propuštena.

Na kraju oni navode pet razloga zbog kojih neki evropski političari tajno navijaju za Trampa:

  • Kraj slobodne trgovine – Tramp navodi da slobodna trgovina između SAD i Evrope šteti američkim radnicima. To sve u vrijeme kada se taj sporazum ionako bori za život
  • Stvaranje vojske EU – SAD su Evropi kroz NATO garantovali bezbjednost. Iako Evropa nema ni blizu toliko vojnih resursa kao SAD, pojedini političari u Francuskoj i Njemačkoj rade na stvaranju evropskih odbrambenih snaga. Ta ideja nije nova, a glavni problem bilo bi finansiranje. Trampova pobjeda bi tome samo dala dodatno pojačanje.
  • Raskid sa Velikim bratom – Ono što je najviše mučilo Evropljane posljednjih godina oko uticaja SAD jeste njihova umiješanost u masovno nadgledanje i špijuniranje. Stvari koje je bivši radnik NSA Edvard Snouden objavio jeste da niko u Evropi, pa ni njemačka kancelarka Angela Merkel, nije bezbjedan što se toga tiče.
  • Pad Vol strita – Uticaj banaka sa Vol strita u Evropi dugo je bio najveći problem antiameričkih političara i populista u Evropi. Nijedna hipoteza o dugovnoj krizi eurozone nije završena bez nagovještaja o sumnjivim aktivnostima kojima se služe na Vol stritu.
  • Likovanje – Decenijama Evropljani su trpjeli američku priču o moralnoj superiornosti. Ne samo da su SAD oslobodile Evropu od fašizma, već su je oslobodile i od komunizma. Predsednik Tramp bi dokazao da SAD nisu ništa drugačije od Starog kontinenta. Podjednako su disfunkcionalne, ranjive i podjednako podložne lažnim obećanjima demagoga.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *