NLB i Sosijete demantuju da ih preuzima OTP

Nijesu tačne i najobičnije su glasine informacije koje ovih dana kruže u javnosti, a i u nekim medijima, da OTP banka kupuje NLB banku u Crnoj Gori, kazali su iz centrale u Sloveniji.

I iz Sosijete ženeral banke su redakciji Pobjede juče saopštili da su glasine da ovu banku takođe kupuje OTP.Neki mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore iz bankarskog sektora, objavili da će OTP banka, vlasnica Crnogorske komercijalne banke, uskoro kupiti NLB banku i da su pregovori oko preuzimanja Sosijete ženeral banke u toku.

Menadžerka korporativnih komunikacija slovenačke NLB banke Mojca Strojan Pobjedi je juče saopštila da su te informacije neistinite.

To su glasine koje nijesu potkrijepljene ni jednom činjenicom i koje dovode u zabludu i mi ih u potpunosti odbacujemo. Ove glasine NLB grupa u principu ne komentariše, niti u Sloveniji, niti na tržištima gdje posluje NLB. Njih ne bi trebalo širiti jer mogu da izazovu probleme kako među zaposlenima u banci tako i na tržištu“, ocijenila je Strojan.

Ona je dodala da je NLB i dalje fokusirana na klijente, ostvarenje ciljeva i stabilnog profita. Iz Sosijete ženeral banke Montenegro juče su samo kratko saopštili da ne žele da komentarišu glasine.

Banka je usmjerena na postizanje ciljeva i ostvarivanje planiranih poslovnih aktivnosti“, kazali su iz ove banke.

Neki mediji su javili da je kupovina završena stvar i da će OTP nakon preuzimanja NLB banke smanjiti broj zaposlenih i da bi otpremnine bile do 30.000 eura.

Ni u Centralnoj banci, kako je Pobjeda pisala prije nedjelju dana, nemaju informacija o bilo kakvoj statusnoj promjeni banaka.

Centralna banka u ovom trenutku nije dobila nijedan zvaničan zahtjev za statusne promjene banaka. Procesi statusnih promjena banaka, odnosno spajanje, pripajanje, prodaja su svojstveni svim tržišnim ekonomijama. Njih je bilo u prošlosti u Crnoj Gori i realno je očekivati da će ih biti u budućnosti“, kazali su Pobjedi iz Centralne banke odgovarajući na pitanje da li ima interesovanja za spajanje nekih većih banaka na crnogorskom tržištu, o čemu se u posljednje vrijeme govori.

Iz Centralne banke su kazali da su banke u Crnoj Gori stabilne i visoko likvidne. Podsjetimo da je bankarski sistem za pola godine ostvario profit od 14,1 milion eura. Uskoro bi trebalo da budu poznati i rezultati poslovanja i za treće tromjesečje.

Od 15 banaka, devet je za pola godine imalo pozitivan finansijski rezultat od 16,1 milion eura, dok je šest banaka bilo u minusu od 2,1 milion eura. Najbolji rezultat ostvarila je Erste banka, koja je bila u plusu 4,1 milion eura, zatim NLB četiri miliona, Sosijete ženeral 3,7 miliona i Hipotekarna 2,5 miliona. Pola godine je sa profitom od 807.000 eura završila i Prva banka, Zapad 326 hiljada, CKB 273 hiljade, Atlas 276 hiljada i Adico 185 hiljada. Gubitak je zabilježila Komercijalna banka 816 hiljada, Zirat 684 hiljade, Invest 310 hiljada, Azmont 217 hiljada, Univerzal 99 hiljada i Lovćen 60 hiljada eura.

Pobjeda

Check Also

Amerika je imala drugi plan

Prikaz knjige Thane Gustafsona „The Bridge: Natural Gas in a Redivided Europe / Most: prirodni gas u …

One comment

  1. CBCG je upravo institucija odakle su ove glasine dosle, da ne kazem procurele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *