Microsoft će otkupiti 40 milijardi dolara svojih dionica

Američki softverski div Microsoft planira da otkupi vlastite dionice u vrijednosti od 40 milijardi dolara, a najavio je i podizanje iznosa dividende, objavili su u srijedu mediji.

Iz Microsofta nisu objavili koliko će dugo trajati shema otkupa. Njezin prethodni otkup, također vrijedan 40 milijardi dolara, bio je objavljen u septembru 2013. godine i biće završen do kraja ove godine, objavio je BBC.

Otkup dionica obično podupire rast cijene dionice kompanije i popularan je među investitorima. Cijena dionice Microsofta porasla je jedan posto u elektroničkom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta.

Microsoft je najavio i da će podići tromjesečnu dividendu za 8 posto, na 39 centi po dionici.

Ranije ove godine, ta je kompanija najavila najveću akviziciju u svojoj istoriji, kupovinu internet stranice za profesionalno umrežavanje LinkedIn za nešto više od 26 milijardi dolara u gotovini. To se smatra visokom cijenom za LinkedIn, koji je izvijestio o godišnjem gubitku od 166 miliona dolara.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella kazao je da je to dio Microsoftove transformacije prema cloud computing poslovanju i pružanju profesionalnih usluga klijentima, uključujući društvene mreže za njihovo povezivanje.

Poslovni.hr

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *