Evropski sud presudio: Gubici kiparskih štediša zakoniti

Dodajte komentar

Evropski sud je u utorak donio odluku da su gubici kiparskih štediša dvije kiparske banke – Laiki Bank i Bank of kipar – koji su u vrijeme njihovog spašavanja od bankrota imali depozite veće od 100 hiljada eura – u skladu sa zakonom.

U prvim mjesecima 2012. godine, većina kiparskih banaka upala je u finansijske poteškoće. Vlada je tada finansijsku pomoć zatražila od zemalja eurozone, zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom centralnom bankom (ECB) te je dobila finansijski mehanizam ESM-a. U zamjenu za 10 milijardi eura finansijske pomoći, kiparska vlada je obećala da će restrukturirati svoje banke.

Dio te transformacije uključuje rezanje bankovnih depozita pojedinaca i preduzeća zbog čega su uključeni ubrzo podnijeli tužbe kiparskom državnom sudu. Uključeni su tražili da im ECB, zajedno s Evropskom komisijom vrati izgubljenu imovinu, a sedam osoba je podnijelo tužbu da se poništi ugovor između kiparske vlade i članova Eurogrupe. U oktobru 2014. godine kiparski sud je odbio njihovu tužbu, pa su se mnogi pojedinci i kompanije stoga okrenuli ka sudu EU.

EU sud je utvrdio da, u slučaju da je riječ o protivzakonitom izvlaštenju, štediše mogu tražiti naknadu od Evopske komisije i Evropske centralne banke. Međutim, sud je takođe utvrdio da su uslovi prihvaćeni u zamjenu za međunarodnu finansijsku pomoć usvojeni u javnom interesu kako bi se osigurala stabilnost bankarskog sistema Cipra, kao i cijele eurozone.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *